De juiste studiekeuze maken is niet altijd makkelijk. Waar moet u op letten en hoe weet u dat u de juiste keuze maakt? En hoe zorgt u ervoor dat u niet kiest wat bijvoorbeeld uw werkgever van u verwacht, maar wat ook daadwerkelijk bij u past? Wij geven u 6 tips om u op de goede weg te helpen.
Een opleiding volgen kan veel tijd kosten. Daarbij wilt u ook echt iets leren, dat vraagt ook de nodige inspanning. Ga daarom niet over een nacht ijs bij het kiezen van een opleiding. Geef uzelf de tijd om rustig na te denken over wat u zoekt in en opleiding en wat u ermee wilt bereiken.
Om een opleiding te kiezen, moet u niet alleen informatie over de opleiding zoeken, maar ook weten wie u zelf bent en wat u wilt bereiken. Vraag u af welke talenten u heeft, welke werkzaamheden u de meeste voldoening geven en wat u gelukkig maakt. Ga daarbij niet uit van de verwachtingen die bijvoorbeeld uw werkgever van u heeft.
Uw omgeving kent u vaak goed en ziet soms beter wat bij u past dan uzelf. Praat daarom met familie, vrienden of collega’s over welke opleiding zij vinden dat bij u past. Zij zien vaak kwaliteiten en eigenschappen waar u zelf niet bewust van bent, bijvoorbeeld dat u goed kunt luisteren of altijd bereid bent anderen aan nieuwe inzichten te helpen of van advies te voorzien.
Natuurlijk, u vindt het belangrijk dat u na afloop van uw opleiding voldoende baankansen heeft. Maar laat dit niet leidend zijn in uw opleidingskeuze. Met een opleiding in de techniek of IT gaat u op dit moment een kansrijke toekomst tegemoet, maar als uw interesses en behoeften ergens anders liggen, zal dit ten koste gaan van uw persoonlijke geluk. Ga ook niet uit van de argumenten dat u in een bepaalde branche veel geld kunt verdienen of een hoge status krijgt.
Informatie verzamelen via internet is een goed idee, maar laat het hier niet alleen bij. Ga erop uit. Het is ook verstandig om meer te weten te komen over een opleidingsinstituut. Ga bijvoorbeeld naar voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen of kom in contact met een opleidingsadviseur. Zo krijgt u een goede indruk van de opleiding, de docenten en het opleidingsinstituut en kunt u beter inschatten of dit bij uw ambities past.
Het kan voorkomen dat een opleiding een module of onderwerp bevat waar u minder in geïnteresseerd bent. Laat u hierdoor niet afschrikken. Waar het om gaat is of een opleiding in de regel voldoet aan uw wensen en behoeften en of u ermee kunt bereiken wat u wilt. Bijvoorbeeld die ene droombaan, een hoger salaris of een promotie. En misschien ligt die ene module of dat ene onderwerp u veel beter dan u van tevoren dacht.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50