U moet werkzaamheden overnemen omdat uw collega is uitgevallen, u hoort op het laatste moment dat u een presentatie moet geven of u heeft een deadline die nauwelijks haalbaar is. Iedereen ervaart weleens stress. Zo nu en dan een beetje stress voelen is ook niet erg. Maar wanneer is stress wel slecht? Wat doet u ertegen en hoe maakt u uzelf stressbestendig?
Stress is beroepsziekte nummer 1. Uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna 1,3 miljoen Nederlanders in 2018 last van stressklachten hadden. Zo’n 38 procent van de ondervraagden gaf aan stress te krijgen van te hoge taakeisen. Ongeveer 44% ervoer te weinig autonomie op de werkplek en juist te veel bemoeienis van anderen.
Stress is simpelweg in te delen in twee verschillende soorten: gezond en ongezond. Stress hoeft namelijk niet per definitie slecht voor u te zijn en er zijn mensen die onder een beetje stress juist beter presteren. Gezonde stress kunt u ervaren bij belangrijke gesprekken op uw werk, een spannende voetbalwedstrijd, tijdens de voorbereidingen van een presentatie, voorafgaand aan een date. U voelt de adrenaline en na afloop van de gebeurtenis geeft het u vaak een kick. Een belangrijk aspect van gezonde stress is dat het kortstondig is. Stress wordt ongezond als het te lang doorgaat en u er fysieke en mentale klachten aan overhoudt. Heeft u bijvoorbeeld regelmatig hoofdpijn na een dag werken? Bent u snel overprikkeld en geïrriteerd? Heeft u veel moeite met concentreren? Dit zijn allemaal uitwerkingen van ongezonde stress.
Het is belangrijk om stressklachten serieus te nemen en u er weerbaar voor te maken. Stresssignalen negeren kan een tijd goed gaan, maar hoe meer stress u ervaart, hoe langer het duurt om hiervan te herstellen. Neem dus op tijd maatregelen, bijvoorbeeld door stressbestendiger te worden. Zo niet, dan zullen de klachten alleen maar toenemen en kunnen ze uiteindelijk tot een burn-out leiden. Zie ongezonde stress als een vriendelijk teken. Het geeft aan dat u rustiger aan moet doen.
De omgeving waarin u stress ervaart, is niet altijd te veranderen. Uw organisatie werkt nu eenmaal op een bepaalde manier, uw werkzaamheden zijn niet altijd aan te passen en het gedrag van uw collega’s kunt u ook niet bijstellen. Wel heeft u in de hand hoe u zelf reageert en hoe u omgaat met bepaalde situaties. Als u stressbestendig bent, weet u het hoofd koel te houden bij tegenslagen, vervelende gesprekken of kritiek. U voelt geen ongezonde stress bij het halen van deadlines en denkt in mogelijkheden in plaats van problemen. Daarnaast bent u niet gevoelig voor negatieve emoties van een ander. U heeft het gevoel dat u zelf de regie heeft over wat u doet en bent flexibel zonder uw eigen belangen uit het oog te verliezen.
Heeft u last van stress en wilt u werken aan uw stressbestendigheid? Met al een paar simpele tips kunt u uw stresslevel al behoorlijk verlagen.
Ontspan, neem regelmatig pauze en leef gezond
Juist in tijden van stress heeft u de neiging maar door te gaan en uw eigen grenzen te overschrijden. Probeer daarop te letten. Sla geen pauzes over tijdens werkdagen en Houd u niet bezig met werk op de dagen waarop u vrij bent. Ga juist leuke dingen doen, zoals wandelen, lezen of tijd doorbrengen met uw gezin. Probeer ook gezond te leven. Regelmatig sporten, gezond eten en minimaal 8 uur per nacht slapen dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest.
Leer omdenken
Door veel stress te ervaren kunt u in een negatieve spiraal terecht komen. U ziet alleen nog maar de negatieve kanten en denkt niet meer in oplossingen, maar juist in problemen. Probeer stresssituaties en negatieve gedachten daarom om te buigen naar iets positiefs. Een voorbeeld: Natuurlijk is het voorbereiden van een presentatie veel werk, maar u kunt er veel mensen iets mee leren.
Blijf relativeren
Uiteraard is uw werk belangrijk voor u. Maar vergeet niet dat er nóg belangrijkere dingen zijn in een mensenleven, zoals uw gezin, uw gezondheid of uw hobby’s. Probeer datgene waar u stress van krijgt, niet groter te maken dan het is en denk juist af en toe: het is maar werk.
Wilt u meer leren over hoe u stressbestendig kunt worden? Bij NCOI Opleidingen vindt u diverse trainingen op dit gebied die u hierbij kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld de 4-daagse training Persoonlijke Stressbestendigheid. Hierin krijgt u nog meer inzicht in wat stress precies is en hoe u op een goede manier met stressvolle situaties omgaat. Afhankelijk van uw situatie kunt u ook kiezen voor trainingen gericht op Mindfulness, omgaan met tegenstrijdige belangen of assertiviteit. Twijfelt u welke training het beste bij uw wensen en behoeften past? Neem dan contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs kijken graag samen met u naar welke training hier het beste op aansluit.