De Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) telde in 2019 ruim 21.000 geregistreerde accountants in Nederland. Dat klinkt als een behoorlijk aantal, maar toch is de vraag naar goed opgeleide accountants de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Hoe word je accountant? Welke opleidingen heb je daarvoor nodig en waar kun je zoal werken? We leggen het je uit in deze blog.
Een accountant is voor een organisatie eigenlijk onmisbaar. Organisaties hebben lang niet altijd zelf de kennis en tijd om jaarrekeningen en financiële verslagen op te stellen en de financiële administratie te doen. Bovendien zijn voor bepaalde zaken accountantsverklaringen nodig. Naast het opstellen van financiële overzichten kan een accountant deze ook controleren (wat in bepaalde gevallen wettelijk verplicht is), beoordelen en op basis daarvan advies uitbrengen. Zo kom je als organisatie niet voor verrassingen te staan, weet je waar eventuele bedrijfsrisico’s zitten en hoe je daar in de toekomst op inspeelt.
Een accountant heeft dus een grote verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat jaarrekeningen kloppen, dat organisaties kunnen vertrouwen op het werk en de inbreng van de accountant en dat controles volgens de regels worden uitgevoerd. Daarom is het beroep van accountant wettelijk beschermd in de Wet op het accountantsberoep. Hierin staat onder andere dat Nederland twee soorten accountants kent: AA accountant en RA accountant.
AA-accountant staat voor Accountant Administratieconsulent en RA-accountant voor Accountant voor Registeraccountant. In de praktijk komt het erop neer dat de AA-accountant voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf werkt en doorgaans in de samenstelpraktijk werkt. Dat betekent dat hij of zij jaarrekeningen en financiële verslagen opstelt en organisaties advies geeft op het gebied van administratie, financiën en bedrijfseconomie. Een AA-accountant is op HBO-niveau geschoold.
Een RA-accountant is voornamelijk werkzaam in de controlepraktijk en heeft een universitaire achtergrond. Hij of zij werkt vaak voor grote organisaties en controleert financiële verslagen en jaarrekeningen. Waar een AA-accountant advies uitgeeft, doet een RA-accountant dat niet. Als RA-accountant is je rol simpelweg om financiële feiten te controleren en hier verslag van te doen.
Omdat AA-accountant en RA-accountant wettelijk beschermde titels zijn, moet je hiervoor bepaalde opleidingen hebben gevolgd. Pas als je de juiste opleidingen hebt afgerond, mag je je in het register van de NBA inschrijven en mag je de titel AA of RA voeren.
De meest gangbare manier om AA-accountant te worden is door eerst de HBO Bachelor Accountancy te volgen en daarna de Post HBO AA Accountancy – MKB. Vervolgens volg je nog de Praktijkopleiding AA, waarna je officieel AA-accountant bent en je mag inschrijven in het NBA-register.
Om RA-accountant te kunnen worden, moet je universitair opgeleid zijn. Hiervoor kun je eerst de HBO Bacheloropleiding volgen en vervolgens doorstromen naar de Masteropleiding. Daarna volg je nog een Post Master en een praktijkopleiding RA.
Wil je wel aan de slag als financieel professional, maar niet als accountant? Dan kun je er ook voor kiezen om een andere opleidingsroute te volgen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als junior assistent-accountant. In deze functie voer je ondersteunende taken uit op een administratie- of accountantskantoor. Denk daarbij aan het voorbereiden van de aangifte inkomstenbelasting of het opstellen van facturen. Junior assistent-accountant word je door bijvoorbeeld de opleiding MBO Junior Assistent-Accountant niveau 4 te volgen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van accountancy? Op de pagina over accountancy vind je een compleet overzicht van alle opleidingen, programma’s en trainingen die NCOI op dit vlak biedt.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50