Sinds 2001 is makelaar geen beschermd beroep meer. Iedereen kan dus zo, zonder diploma, makelaar worden. Dat geldt trouwens voor de meeste beroepen. Dat klinkt aanlokkelijk omdat de makelaardij door de ontwikkelingen op de huizenmarkt sinds een aantal jaren booming business is. Maar jezelf inschrijven als makelaar betekent niet dat je ook meteen een goede makelaar bent. Je hebt flink wat kennis en vaardigheden nodig om dit beroep goed te kunnen uitoefenen.
Er zijn verschillende makelaars op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld spelersmakelaars, effectenmakelaars, horecamakelaars en jachtmakelaars. In dit geval hebben we het over de onroerendgoedmakelaar of vastgoedmakelaar, die we meestal gewoon makelaar noemen. Een makelaar is iemand die als tussenpersoon optreedt bij de koop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Dat kunnen woningen zijn, maar ook kantoor- en bedrijfspanden.
Een vastgoedmakelaar:
Om eerdergenoemde taken goed uit te voeren heb je als makelaar een aantal competenties nodig. Om te beginnen moet je goede sociale vaardigheden hebben. Dat is belangrijk, maar je moet ook praktische kennis hebben. Niet alleen juridisch en financieel, ook bouwtechnisch moet je je kennis op orde hebben.
Als je een goede makelaar wilt zijn of worden, die ook serieus genomen wordt door zijn klanten en in de markt, moet je goed opgeleid zijn. Er is keus genoeg in makelaarsopleidingen. Van korte opleidingen om een start te maken in het makelaarsvak tot complete, erkende Bacheloropleidingen met specialisaties in makelaardij en vastgoed. Neem maar eens een kijkje op de pagina HBO Makelaardij en Vastgoed op onze website of er iets voor jou bij zit.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50