Eva van Croonenburg, zij-instromer tot verzorgende IG

“Ik raad het iedereen aan, want elke dag is een feestje”

Eva van Croonenburg (27) volgt het verkorte zij-instroomtraject tot verzorgende IG. Na haar middelbare school begon ze aan de opleiding Verpleegkunde HBO-V, maar na een jaar merkte ze dat deze opleiding nogal theoretisch was voor haar. Een tussenjaar in de horeca beviel haar zo goed dat ze daar bleef werken tot corona roet in het eten gooide. Via een online vacature voor een versnelde opleiding tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG) niveau 3 kwam ze bij zorgorganisatie Rivas terecht.

Zij-instromen als verzorgende IG via verkort traject van NCOI bij Rivas

“Ik heb meerdere zorgorganisaties bekeken”, vertelt Eva. “Maar Rivas sprak me wel echt aan qua visie en ook qua breedte van de zorg die ze bieden. Ze hebben een ziekenhuis, ouderenzorg en thuiszorg, dus daar kun je alle kanten op. Ik ben 1 december 2020 begonnen en in juni 2022 ben ik klaar als het goed is. Ik ben nu anderhalf jaar geleden begonnen en het lijkt wel als de dag van gisteren. Ik zou het ook iedereen aanraden, want elke dag is een feestje. Ik ga met plezier naar mijn werk en kom elke dag met een voldaan gevoel weer thuis.”

Combinatie werken en studeren

“Werken in combinatie met studeren vind ik heel leuk”, gaat ze enthousiast verder. “Ik ben nu ook al aan het kijken wat hierna nog wil doen. Ik vind het werk superleuk, maar ook de opleiding daarnaast. Het breekt zo lekker de week. Elke woensdag naar school, je hebt contact met je klasgenoten. Daarmee kun je brainstormen en ervaringen uitwisselen over leuke dingen die je meemaakt maar ook als iets wat tegenzit. Ik wil heel graag nog doorleren hierna, absoluut.”
 
“Ik begon het traject in de PG (psychogeriatrie). Dat heeft me echt de ogen geopend. Ik was helemaal niet bekend met het ziektebeeld dementie en ik kende ook niemand met deze aandoening. Maar ik heb nu gemerkt dat het wel heel dankbaar werk is. Deze patiënten krijgen ook niet allemaal veel bezoek en dan is het fijn als je iets extra’s voor ze kunt doen.”
 
“Het is lastig om nu al een keuze te maken voor later. Ik werk nu in de wijkverpleging en dat vind ik qua werk misschien nog wel leuker. Elke dag is anders en vaak is ook het doel om mensen beter te maken, bijvoorbeeld als ze aan het revalideren zijn of met wondverzorging. En in de psychogeriatrie worden mensen niet beter. Ze worden alleen maar slechter en overlijden dan. De wijkverpleging heeft wel een nadeel met de werktijden, je hebt er vaak gebroken diensten omdat mensen ’s morgens en ’s avonds zorg nodig hebben.”

Wijkverpleegkundige bij cliënt

Veel keuze in werk in de zorg

“PG en wijkverpleging hebben beide hun charmes. Kiezen wat ik verder nog voor opleiding ga doen vind ik lastig. Bijvoorbeeld verpleegkunde, maar ik weet nog niet of werken in een ziekenhuis echt wel iets voor mij is. Ik ben me nog aan het oriënteren in wat ik nu wil en waar wil ik naartoe. Er is ook zoveel keuze in de richtingen waarin je kunt gaan.”

Rivas Zorggroep

Trajectbegeleider Miranda Tromp van Rivas Zorggroep licht toe waarom Rivas nieuwe medewerkers werft via dit verkorte zij-instroomtraject. “Bij NCOI zijn wij aangehaakt middels het Regionaal traject dat samen met de werkgeversverenigingen Zuid Holland Zuid en andere zorgorganisaties binnen de regio is opgezet. We wilden ervaren hoe een opleiding voor verzorgende IG in zo’n korte tijd van maar 18 maanden zou bevallen ten opzichte van de opleidingsduur van 2,5 jaar, zoals we gewend waren.”
 
“De arbeidsmarkt in de zorg is momenteel niet al te best”, legt Miranda uit. “Het is heel moeilijk nieuwe medewerkers te werven. Dan trek je als organisatie alles uit de kast en haken we graag overal bij aan om nieuwe medewerkers aan te trekken. Zowel mét als zónder diploma. Dit traject is echt gericht op zij-instromers: om mensen die nog niet bekend zijn met werk in de zorg de overstap te kunnen laten maken in een kort traject binnen een zorginstelling. Werk is daarin de hoofdmoot. En je ontvangt daarvoor een salaris, want als je al dertig bent, kun je het je meestal niet meer veroorloven om zonder inkomen in de schoolbanken te gaan zitten.”

Verschillende werkplekken

Het volgen van dit traject bij Rivas heeft een bijzonder voordeel. “Omdat Rivas heel groot is, kunnen we dit traject aanbieden op verschillende werkplekken zoals verzorgingshuizen en wijkverpleging. Zo kunnen mensen die nieuw zijn in de zorg goed kijken wat het best bij hen past”, aldus Miranda.
 
En over de samenwerking met NCOI Incompany: “We hebben de opleiding samen met NCOI helemaal op maat gemaakt. En het voordeel is dat we gaandeweg voor de tweede groep ook nog dingen aan konden passen. Dat is wel het voordeel van de samenwerking met NCOI.”

Heb je vragen over zij-instroommogelijkheden?

Wil je sparren over de mogelijkheden voor zij-instroomtrajecten binnen jouw zorgorganisatie? Bij NCOI Incompany denken we graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op  via 035 - 6 400 411 of mail naar incompany@ncoi.nl

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.