De komende jaren zijn in de zorgsector duizenden nieuwe medewerkers nodig, maar het aantrekken van bevoegde en bekwame zorgprofessionals is lastig en gaat helaas niet vanzelf. NCOI Incompany heeft de handen ineen geslagen met VVT Alliantie Waardenland en gaat samen met 8 zorgorganisaties uit de regio Drechtsteden zij-instromers, van transport tot retail, opleiden voor de ouderenzorg. Door het aanbieden van een uniek maatwerktraject kunnen straks 29 deelnemers via een verkort BBL-leerwerktraject worden opgeleid tot volwaardige en bevoegde zorgprofessionals.
De druk op de zorg neemt toe, waardoor organisaties steeds vaker gedwongen worden zelf op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om de instroom van nieuw zorgpersoneel te versnellen. “Voor veel zorgorganisaties is het moeilijk om nog bevoegd personeel te vinden en aan trekken. Ze moeten zich steeds vaker richten op een andere doelgroep, de zij-instromer, en willen deze kwalitatief en het liefst snel opleiden. En dat is waar wij als NCOI Incompany juist goed in zijn en organisaties bij kunnen helpen”, aldus strategisch consultant Muriël Franken.
Als specialist binnen de sectoren zorg en onderwijs staat Muriël dagelijks in contact met organisaties die te maken hebben met een aankomend of groeiend tekort aan geschikt (en bevoegd) personeel. Daarnaast kennen beide sectoren ook andere uitdagingen, zoals het behouden en ontwikkelen van hun huidige personeel of professionalisering van het (midden)management.
Samen met VVT Alliantie Waardenland en dus de betrokken zorgorganisaties ontwikkelde NCOI een maatwerktraject om zij-instromers klaar te stomen voor het vak van Verzorgende binnen één van de betrokken zorgorganisaties. Aan NCOI ook de vraag om de zij-instromers die solliciteerden te kwalificeren zodat we de juiste potentiële zorgprofessional vervolgens in 18 maanden versneld op kunnen leiden. “Het feit dat we integraal meedachten en hun behoeften en wensen vertaalden in een opleidingstraject, werd door de opdrachtgever als heel prettig en klantgericht ervaren”, aldus Muriël.
Aan de uiteindelijke selectie van de groep zij-instromers ging een proces vooraf. Sollicitanten werden op opleidingsniveau gescreend door de opdrachtgever en werden vervolgens uitgenodigd om een capaciteiten- en drijfverentest te doen. Sollicitanten met een goede testscore werden uitgenodigd voor een motivatiegesprek met NCOI. Muriël: “NCOI was verantwoordelijk voor het voeren van motivatiegesprekken om dieper in te gaan op de intrinsieke motivatie en tevens de verwachtingen van dit leerwerktraject. Van de 60 kandidaten vielen er mede daardoor nog zo’n 15 af. Uiteindelijk voerden de zorgorganisaties zelf nog klik-gesprekken en selecteerden de definitieve deelnemers.” Dat is een groep van 29 mensen geworden die in 2 klassen in december starten met de opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 (Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)). Ze hebben 1 dag per week les en zijn daarnaast minimaal 20 uur per week werkzaam in de praktijk.
Voor de meeste zij-instromers zal het weer even wennen zijn om terug de schoolbanken in te gaan. Om ze daar zo goed mogelijk bij te begeleiden biedt NCOI hen handvatten om een vliegende start te maken als aankomend verzorgende. “Wij hebben inmiddels veel ervaring in het opleiden van volwassenen en weten dat weer gaan studeren, en daarnaast werken, om een andere indeling vraagt van ieders privéleven”, aldus Muriël. “Daarom organiseren we voorafgaand aan de opleiding een workshop Slim Studeren.”
Daarnaast starten de studenten met een 5-daagse intensieve basismodule waarin ze bekend worden gemaakt met de basiskennis en -vaardigheden in de VVT. Muriël: “Omdat ze nog nooit in de ouderenzorg hebben gewerkt, willen we ze een goede basis meegeven zodat ze voor zichzelf en voor de organisatie al snel van waarde kunnen zijn. In de basismodule leren ze bijvoorbeeld over basishandelingen als steunkousen aantrekken, maar ze leren ook hoe te communiceren vanuit hun nieuwe functie als Verzorgende. Dit zorgt voor een zachte landing in het vak.”
Behalve de workshop en basismodule is ook gekeken naar de de inhoud van de opleiding en hoe we deze waar mogelijk kunnen aanpassen naar de werkpraktijk van de betrokken zorgorganisaties. “Je hebt met erkend MBO-onderwijs altijd te maken met het kwalificatiedossier waardoor je niet kan en moet willen rommelen aan de inhoud. Tegelijkertijd leent een BBL-traject zich goed voor een gerichte invulling van de begeleidingslessen.”
Het uiteindelijke doel van het maatwerktraject is uiteraard dat de deelnemers een erkend diploma halen en aan de slag kunnen als volwaardig Verzorgende IG. “De kracht van het traject is dat we dit echt samen doen. Het is een samenwerking waarin we gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen om de zij-instromers succesvol naar de eindstreep te begeleiden”, aldus Muriël. “En stel dat tijdens de opleiding blijkt dat er inhoudelijk nog iets moet worden toegevoegd aan de opleiding of de deelnemers extra lessen of begeleiding nodig hebben over een bepaald onderwerp, dan passen we dat direct aan. We kunnen gedurende het hele traject bijsturen waar nodig om het tot een succes te maken en dat is wel uniek aan NCOI.”
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50