Psychologie en coaching is populair. Het aantal coaches in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink gegroeid. Er is veel behoefte aan coaching en begeleiding. En organisaties zetten ook steeds meer in op het psychisch welzijn van hun medewerkers. Daar is veel vraag naar professionals op het gebied van psychologie en coaching.
Vooral coaches die zich richten op gelukkig en gezond werken zijn in trek. Ongeveer een kwart van de Nederlandse werkenden heeft een coach. De voornaamste reden daarvoor is (psychische) gezondheid. Uit onderzoek van NOBCA, de Nederlandse orde van beroepscoaches blijkt dat vooral het bewaken van de werk-privé balans wordt aangehaald als reden voor coaching. Maar ook stress- en burn-outklachten worden vaak genoemd.
Tegelijkertijd is zelfontplooiing een veelgenoemd argument. Veel vakgebieden veranderen, functies verdwijnen en er ontstaan weer nieuwe functies. Dat vraagt vaak om andere competenties of een andere manier van denken en (samen)werken. Daarnaast willen mensen soms iets anders qua werk, maar weten ze niet meteen wat. De loopbaancoach biedt in zo’n geval uitkomst.
In organisaties werken veel verschillende soorten mensen met elkaar. Mensen effectief en efficiënt laten samenwerken is niet altijd eenvoudig. Je hebt als organisatie te maken met verschillende persoonlijkheden en verwachtingen. Hoe stuur je dit allemaal zo goed mogelijk aan en creëer je een optimale werkomgeving? Met name in het bedrijfsleven wordt de rol van organisatiepsycholoog of toegepast psycholoog steeds belangrijker.
De vraag naar organisatiepsychologen is groot. Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Zo’n 1 op de 6 werkenden heeft burn-out klachten. Uitgevallen medewerkers kosten de werkgever jaarlijks veel geld en dus zijn organisaties op zoek naar manieren om het welzijn van hun medewerkers te bevorderen. Bovendien is het belangrijk dat medewerkers zich betrokken voelen bij een organisatie. Gelukkige en betrokken medewerkers zorgen immers voor betere resultaten.
Als professional op het gebied van psychologie en coaching kun je aan de slag in het onderwijs, in de zorg, bij een maatschappelijke organisatie of in het bedrijfsleven. In vrijwel elk vakgebied kun je terecht. Dat kan in loondienst zijn, maar ook als zelfstandige.
Nederland telt ruim 63.000 zelfstandige coaches. Dit zijn niet meteen allemaal concurrenten, want veel coaches richten zich op een bepaald onderwerp of gebied. Wil je aan de slag als coach? Dan doe je er slim aan om van tevoren te bedenken wat jouw niche is. Wil je bijvoorbeeld mensen helpen met afvallen? Of mensen leren hoe ze kunnen omgaan met stress? Of mensen leren omgaan met geld? Je kunt denken aan een specialisatie als bijvoorbeeld organisatiepsycholoog, burn-outcoach, loopbaancoach, voedingscoach, lifestylecoach, stresscoach of budgetcoach.
Wil jij meer weten over het vakgebied psychologie en coaching? Welke ontwikkelingen er op het gebied van psychologie en coaching zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Psychologie en Coaching vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Je kunt de brochure hier downloaden.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50