Het kabinet wil dat Nederland in 2030 60% minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990. Dat is een ambitieus streven waarbij ook een significante bijdrage wordt gevraagd van de gebouwde omgeving. Hiervoor zijn extra veel technisch geschoolde arbeidskrachten nodig. Er is nu al een tekort aan deze arbeidskrachten, dus als jij een carrière in de techniek ambieert, liggen er kansen. Het UWV bracht in kaart om welke beroepen en werkzaamheden het gaat, en welke kennis en competenties hiervoor nodig zijn. Dat publiceerde het UWV in het rapport ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’.
Om de klimaatdoelen te realiseren is verduurzaming van woningen en andere gebouwen hard nodig! Bestaande gebouwen moeten worden aangepast en aan nieuwbouw worden nieuwe eisen gesteld als het gaat om energieverbruik. Denk aan isolatie en ventilatie, zonne-energie, warmtenetten, duurzame warmtebronnen en verzwaring van het elektriciteitsnet. Hiervoor zijn de komende jaren enorm veel technische vakmensen nodig.
Het gaat bij deze klimaatbanen, naast monteurs, onder meer om beroepen als:
Dit zijn beroepen op MBO 4-, HBO- en HBO+-niveau in vakgebieden als de bouw, installatie- en elektrotechniek en ondergrondse netwerken. Momenteel is er al een tekort aan dit soort medewerkers zoals je kunt zien aan de onderstaande cijfers van het UWV.
Bron: UWV |
Bron: UWV
Deze schaarste maakt het lastig voor werkgevers om vacatures te vervullen, want deze vaklieden zijn niet alleen nodig voor de invulling van de klimaatbanen. Er is in het algemeen momenteel veel vraag naar. Het aantal vacatures voor de relevante technische beroepen is de afgelopen tijd gestegen tot bijna 46.000(!) in het 3e kwartaal van 2021.
Behalve voor jongeren bieden opleidingen in deze richtingen dus ook zeker een goed toekomstperspectief voor werkzoekenden en werkenden die de overstap naar de techniek willen maken en de energietransitie mede mogelijk willen maken. Daarvoor moeten zij natuurlijk wel de nodige kunde en kennis opdoen voordat zij het vak in de praktijk verder aanleren.
Als grootste opleider van werkend Nederland denkt NCOI er natuurlijk over na hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt. We bieden daartoe volledige, erkende techniekopleidingen, waarmee we heel praktijkgericht gediplomeerde technici opleiden.
NCOI heeft bovendien een aantal verkorte leertrajecten voor technisch tekenaars, werkvoorbereiders en projectleiders ontwikkeld. Een groot voordeel daarvan is dat je snel inzetbaar bent en na een aantal maanden al meters kunt maken in jouw gewenste vakgebied. De trainingen maken deels onderdeel uit van een erkende MBO- of HBO-opleiding en bieden dus vrijstelling zodra je een erkend diploma wilt bemachtigen.
Wil jij werk maken van een carrière in de techniek en ben je nieuwsgierig geworden naar onze mogelijkheden om je daarbij te helpen? Kijk dan eens naar ons opleidingsaanbod in de techniek. Daar vind je binnenkort ook meer informatie over onze verkorte opleidingstrajecten. Volg ons ook op LinkedIn en Facebook.