Omscholen tot leraar: hoe doe je dat

Zie jij jezelf voor de klas staan? Door het aanhoudende lerarentekort is de kans groot dat jij gemakkelijk kunt instromen als docent. Hoe kun jij je omscholen tot leraar? Dat leggen we je haarfijn uit in dit artikel. 

Wat doet een leraar?

Een leraar helpt anderen bij het leren van nieuwe vaardigheden en het vergaren van kennis. Dit kan op basisniveau zijn aan kinderen vanaf vier jaar oud tot aan bijscholing of specialisatie op volwassen leeftijd. Het ligt dus helemaal aan jezelf welke doelgroep je aanspreekt en tot wie jij je wilt richten. 

Dit zijn de meest voorkomende taken van leraren:

  • Lesgeven, inclusief voorbereiden van lesmateriaal
  • Begeleiden van leerlingen en studenten
  • Huiswerk en examens opgeven, nakijken en bespreken
  • Bijkomende taken afhankelijk van het lesniveau: oudergesprekken, vergaderingen en klassenmanagement

Waarom omscholen tot leraar?

Wat zijn redenen om je om te laten scholen tot leraar? Veel mensen scholen zich om op latere leeftijd, bijvoorbeeld omdat ze een lange tijd binnen een bepaald werkveld hebben gewerkt. Heb jij bijvoorbeeld jarenlang als verpleegkundige gewerkt en wil je graag jouw ervaring overbrengen aan (jongere) studenten? Of heb je veel kennis te bieden, maar kun je de fysieke taken niet goed meer verrichten? Dan is het leraarschap een mooie vervolgstap. 

Omscholen tot leraar basisonderwijs (PABO)

Past de jongere doelgroep goed bij jou en wil je je graag omscholen tot leraar basisonderwijs? Dan is het belangrijk dat je minimaal een HBO-diploma op zak hebt, want dan kun je wellicht een zij-instroomtraject volgen. Hiermee haal je de bevoegdheid om voor de klas te staan. Dat scheelt je een hoop tijd. Heb je nog geen HBO-diploma? Dan is het verstandig om de volledige opleiding tot leraar basisonderwijs te volgen.

Bekijk alle PABO-opleidingen hier

Omscholen tot leraar voortgezet onderwijs

Zoek jij liever contact met een oudere doelgroep en ga je graag vakinhoudelijk op de materie in? Dan is leraar voortgezet onderwijs passend. Je moet hiervoor – net als bij het basisonderwijs – een bevoegdheid halen. Je hebt hier twee bevoegdheden, welke uitmaken of je les mag geven aan VMBO en de onderbouw of bovenbouw HAVO en VWO. Soms heb je de mogelijkheid om een verkorte opleiding voor zij-instromers te doen. Controleer dit vooraf bij een van onze opleidingsadviseurs.

Lerarenopleidingen bij NCOI

Bij NCOI kun je op meerdere niveaus je bevoegdheid halen en zelfs een specifiek vak kiezen om te geven in het voortgezet onderwijs. Heb jij een grote passie voor de Engelse taal of wiskunde, dan kun je je laten opleiden tot docent van dit specifieke vak. 

De meest populaire lerarenopleidingen:


Bekijk alle lerarenopleidingen hier

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.