Thuiswerken kan duur uitpakken! Wie is er verantwoordelijk bij een ongeval?

Thuiswerken biedt vele voordelen, waaronder flexibiliteit en een betere werk-privébalans. Niettemin brengt het ook uitdagingen met zich mee. Een belangrijk vraagstuk dat opkomt bij het thuiswerken is de verantwoordelijkheid in geval van een ongeval. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een ongeval kan altijd gebeuren. Bij een ongeval thuis komen vaak vragen naar voren over wie verantwoordelijk is voor de kosten en eventuele schade. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de aansprakelijkheid voor ongevallen tijdens het thuiswerken, zoals de werkgever, de werknemer en de verzekeringen.

De verantwoordelijkheid van werkgevers bij het minimaliseren van risico's

In het algemeen geldt dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers, ongeacht of zij op kantoor of thuis werken. Dit betekent dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het bieden van een veilige werkplek en het nemen van redelijke maatregelen om de risico's op letsel of ziekte te minimaliseren.

Dit kan inhouden dat werkgevers hun werknemers moeten voorzien van ergonomisch verantwoorde werkplekken, goede verlichting en voldoende ventilatie. Werkgevers moeten ook zorgen voor een goede communicatie met hun werknemers, zodat eventuele problemen snel en efficiënt kunnen worden aangepakt.

Het belang van aansprakelijkheid en verzekeringen bij thuiswerken

Als er toch een ongeval plaatsvindt tijdens het thuiswerken, is het van belang om te kijken naar de specifieke omstandigheden van het ongeval. Was het bijvoorbeeld het gevolg van een gebrek aan veiligheidsmaatregelen of was het een gevolg van de eigen nalatigheid van de werknemer? In het laatste geval kan de werknemer zelf aansprakelijk worden gesteld.

Een ander belangrijk aspect is de verzekering. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun werknemers gedekt zijn door een passende verzekering voor het geval er een ongeval plaatsvindt tijdens het thuiswerken. Werknemers moeten ook zorgen voor hun eigen verzekeringen, zoals een WA-verzekering of een inboedelverzekering, afhankelijk van de situatie.

Werk je regelmatig thuis, maar weet je niet hoe je een thuiswerkplek veilig, gezond en efficiënt inricht conform de richtlijnen van de Arbowet? Volg de e-learning ‘Veilig thuiswerken (112BHV)’.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.