“Verandermanagement is zeer actueel, want de wereld verandert in een steeds hoger tempo en van iedereen wordt steeds meer verwacht. Niet alleen in organisaties maar in het totale leven van mensen. Het gevolg hiervan is dat de lat steeds hoger wordt gelegd en er meer risico’s worden genomen. Daar is op zich niets mis mee, sterker nog het is een vereiste. Maar vaak gaat het wel ten koste van de fysieke en ook sociale en psychologische veiligheid. Leiderschap, veranderen en teamwork zijn dan essentieel en dat komt in dit programma ruimschoots aan de orde.”
Twan Paes, docent Verandermanagement, leiderschap en teamontwikkeling, geeft zijn visie op cultuurverandering en veiligheid. In 2004 beëindigde Twan zijn managementwerkzaamheden en legde hij zich toe op lesgeven, trainen en coachen van managers en professionals in het bedrijfsleven. Hij richt zich vooral op teammanagement en leiderschap. Vooral om teams en leiders in organisaties betekenisvol resultaatgericht samen te laten werken. Hij is docent van de 3de en 4de masterclass van het Masterprogramma Verandermanagement en Veiligheidscultuur.
“Het masterprogramma is relevant omdat de druk almaar hoger wordt. Dit heeft vaak tot gevolg dat mensen minder aandacht voor elkaar hebben. Maar ook minder aandacht voor hun persoonlijke veiligheid en die van hun medewerkers en collega’s. Daarom is het een essentieel thema voor iedere organisatie.”
“Met de stelling van het Ministerie van Sociale Zaken: ‘Het veiliger maken van machines en het borgen van arbeidsveiligheid in arbozorgsystemen had tot voor kort de meeste aandacht. Nu is het tijd om ook gedrag en cultuur op de werkvloer aan te pakken’, ben ik het volledig eens.”
“We zijn technisch heel ver qua veiligheidsmaatregelen en zullen steeds meer blijven ontwikkelen. Wat echter zorgt dat resultaten ook echt gehaald worden en mensen doen wat ze zeggen is menselijk gedrag. Essentieel voor echte resultaten is gedrag en dat vraagt nu juist de aandacht die we er in de masterclasses ook aan geven.”
“Deelnemers aan de masterclasses krijgen inzichten en tips mee over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat veiligheid een vanzelfsprekend thema wordt dat continu aandacht krijgt. Maar vooral ook doordat hun eigen praktijk ruimschoots aandacht krijgt. Iedere persoon en organisatie is immers uniek. De visie, missie en strategie van de organisatie en de deelnemer staan centraal. Een inschatting maken wat dit voor veiligheid betekent is één, maar het daadwerkelijk voor elkaar krijgen vraagt om ontwikkeling en verandering. Dat maakt deze masterclass zo waardevol en relevant. Deelnemers krijgen handvatten mee van de verschillende docenten, uit de aangeboden lesstof, maar vooral ook door interactie met de studiegenoten. Deze inzichten toepassen in de praktijk hebben meteen effect op de werkvloer.”
“Dit programma is interessant voor mensen die zich bezighouden met duurzaam vitaal en veilig blijven (samen)werken in veranderende tijden. Dat zijn inhoudsdeskundigen zoals veiligheidskundigen, Arboprofessionals, kwaliteitsfunctionarissen, arbeids- en organisatiedeskundigen, maar ook leidinggevenden die hun teams willen activeren en stimuleren om duurzaam veilig te blijven werken.”
“Het gaat bij veiligheid en veiligheidsbewustzijn vooral om daadwerkelijk vertonen van gedrag dat hiervoor zorgt. Dat begint met het inzien van de noodzaak ervan en zorgen voor een helder beeld en overeenstemming over de op te lossen problemen en voorgenomen acties. Het daadwerkelijk doen en volhouden dat is cultuur.”
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50