Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat veel mensen nadenken over hun goede voornemens. Wil jij komend jaar iets met je persoonlijke of professionele ontwikkeling doen? Dat is een mooi voornemen! Maar hoe zorg je ervoor dat je dit voornemen ook echt waarmaakt?
‘Ontwikkeling’ is een breed begrip waarmee je alle kanten op kunt. En daar zit ook meteen de valkuil, want voor je het weet is het jaar alweer voorbij en heb je jouw ontwikkeldoelen nog niet concreet gemaakt. Met deze vijf tips voorkom je dat je jouw voornemen links laat liggen en lukt het jou om in het nieuwe jaar je doelstellingen te behalen.
Het is verleidelijk om ambitieuze doelen te stellen, zoals het behalen van een HBO Bachelor- of Masterdiploma. Echter, het is belangrijk om klein te beginnen. Door te starten met een losse module of Masterclass kun je stap voor stap werken aan je ontwikkeling. Dit maakt het proces minder overweldigend en je kunt snel succeservaringen opdoen.
Begin bijvoorbeeld met een korte module waar je direct wat aan hebt in je werk. Omdat onze modules en Masterclasses allemaal onderdeel zijn van een erkende opleiding, kun je daarna alsnog de stap zetten om (versneld) door te leren.
Een vaag voornemen is moeilijk waar te maken. Het is cruciaal om je doelen concreet te maken. Vraag jezelf af: welke competenties wil ik versterken? Welke specifieke kennis wil ik opdoen? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gericht op zoek gaan naar een opleiding die bij jouw ontwikkelingsbehoeften past.
Zoek een specifieke opleiding of training uit en kies alvast een startdatum. Zo kun je het waarmaken van je voornemen in je agenda inplannen en voorkom je dat het jaar al voorbijgevlogen is voordat je aan jouw ontwikkeldoel bent toegekomen. Bij NCOI starten al onze opleidingen en trainingen meerdere keren per jaar, zodat er altijd een geschikt moment voor je is om aan je goede voornemen te beginnen!
Het kan enorm helpen om je voornemen met je leidinggevende te bespreken. Veel werkgevers hebben speciale opleidingsbudgetten waar je gebruik van kunt maken. Door je ontwikkeling op de radar van je werkgever te zetten, vergroot je de kans dat zij je ondersteunen in het waarmaken van je voornemen. Misschien kunnen zij je zelfs adviseren over de beste opleidingen of trainingen die aansluiten bij jouw doelen en de behoeften van de organisatie. Een goede samenwerking kan leiden tot meer kansen en mogelijkheden voor jouw ontwikkeling.
Het delen van je voornemen met anderen kan een krachtige motivator zijn. Wanneer je vrienden, familie of collega’s vertelt over je plannen, maak je jezelf verantwoordelijk voor het behalen van je doelen. Zij kunnen je aanmoedigen en je helpen om op koers te blijven. Bovendien kunnen ze soms waardevolle inzichten of ervaringen delen die jouw ontwikkeling verder kunnen stimuleren. Vraag hen om je te ondersteunen en regelmatig te vragen naar je voortgang. Vertel ze ook welke opleiding of training je gaat doen, zodat ze je daaraan kunnen houden.
Ontwikkeling vraagt tijd en energie, zowel mentaal als fysiek. Het helpt om een beloning voor jezelf in het verschiet te hebben. Dit kan iets materieels zijn, maar het kan ook gaan om nieuwe verantwoordelijkheden of een promotie naar een andere functie.
Leg de lat niet te hoog, maar zorg voor een realistische beloning die je motiveert om door te gaan. Bespreek deze beloning ook met je leidinggevende; zij kunnen je wellicht helpen om deze beloning te realiseren wanneer je je doelen hebt bereikt.
Het nieuwe jaar biedt volop kansen voor persoonlijke en professionele groei. Door slim met je voornemens om te gaan en deze vijf tips te volgen, vergroot je de kans dat je jouw ontwikkeldoelen aankomend jaar daadwerkelijk waarmaakt. Neem de tijd om je voornemens uit te werken en zet alvast de eerste stap in jouw ontwikkeling het komende jaar. Inspiratie nodig? Vul onze keuzehulptool in.