Wat doet een makelaar?

Wil je makelaar worden en ben je benieuwd wat een makelaar allemaal doet? Dan is het allereerst goed om te weten dat makelaar geen beschermd beroep is. Je kunt je dus zo als makelaar registreren. Maar dat betekent niet dat je ook een goede makelaar bent, want je hebt wel degelijk bepaalde vaardigheden en kennis nodig.

Welke competenties moet een makelaar hebben?

Behalve goede sociale vaardigheden heb je op een aantal vlakken concrete kennis nodig. Om je klanten goed te kunnen helpen of vertegenwoordigen moet je alles weten over de wet- en regelgeving in de woningmarkt. Zoals op het gebied van koop- en verkoopovereenkomsten. Ook op financieel gebied moet je de nodige kennis in huis hebben. En last but not least moet je ook de nodige bouwtechnische kennis bezitten.

Verschillende soorten makelaars, verschillende taken

Als makelaar kun je zowel huizenkopers als -verkopers je diensten aanbieden. Je kunt dus optreden als aankoopmakelaar, maar ook als verkoopmakelaar. Als aankoopmakelaar help je mensen bij het vinden en kopen van een woning. Jij zorgt er met jouw expertise en je contacten voor dat je cliënten binnen hun budget hun droomhuis kunnen kopen. Jij weet welke pareltjes er op de markt komen die zij zelf nooit hadden gevonden.

Een verkoopmakelaar helpt mensen die hun huis willen verkopen. Je begeleidt het verkoopproces van de eerste tot de laatste stap. Je kent de markt en zorgt ervoor dat je cliënten geen zorgen hebben over de verkoop en ze de best mogelijke prijs krijgen voor hun huis.

De taken van de makelaar

Voor beide rollen gelden verschillen in de taken die je uitvoert.

Een verkoopmakelaar:

  • stelt, in overleg, een vraagprijs vast;
  • zet de woning op de markt. Vooral op internet;
  • zorgt voor een goede presentatie: tekst en foto’s;
  • ontvangt potentiële kopers en leidt hen rond;
  • onderhandelt met kopers;
  • stelt een koopcontract op;
  • begeleidt notariële en juridische zaken.

Een aankoopmakelaar:

  • vraagt naar de woonwensen van de cliënt;
  • helpt bij het zoeken naar een woning die aan die wensen voldoet;
  • gaat mee met bezichtigingen;
  • geeft advies voor een realistisch bod;
  • onderhandelt met de verkoper;
  • adviseert over mogelijke verbouwingen;
  • controleert het koopcontract.
     

Makelaar worden

Als je hier enthousiast van bent geworden is de volgende stap het kiezen van een opleiding. Dat kan variëren van een kort of iets langer HBO-programma tot een complete erkende HBO Bacheloropleiding. Meer informatie hierover vind je op de pagina HBO Makelaardij en Vastgoed van onze website.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.