Heb je interesse in digitale technologie? Dan heb je geluk, want de IT en ICT zijn de toekomst. Nergens anders vind je zoveel openstaande vacatures als in deze vakgebieden. Ben je benieuwd of een carrière in de ICT of IT iets voor jou is en wat nou eigenlijk het verschil is tussen de twee? NCOI legt het uit in deze blog.
De afkorting ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. ICT verwijst naar alle technologieën, diensten of digitale apparatuur die betrekking hebben op communicatie. Telefonie en media zijn hier twee grote voorbeelden van.
De afkorting IT staat voor Informatietechnologie. Het grootste verschil met ICT zit ‘m dus in de C van ‘communicatie’. Hoewel deze begrippen vandaag de dag in veel gevallen als synoniemen voor elkaar worden gebruikt, zit er wel een feitelijk verschil in de termen:
De laatste dertig jaar is er in de technologiesector in hoog tempo doorontwikkeld en geïnvesteerd, wat ervoor heeft gezorgd dat alles tegenwoordig online kan en gebeurt. Dat is ook de reden waarom er meer werk dan ooit te vinden is in dit vakgebied.
Heb je interesse in digitale technologie of wil je omscholen naar een vak met meer baanzekerheid? Dan kun je bij NCOI terecht voor tal van IT- en ICT-opleidingen. Of je nu een starter bent en je wilt richten op de basis, of al jaren in dit vakgebied werkt en je verder wilt specialiseren.
Er zijn ICT-opleidingen in veel verschillende richtingen. Denk aan:
Wil jij je omscholen tot ICT-medewerker? Met deze eenjarige opleiding richt je je op de basis van hard- en softwarebeheer en verdiep je je hierbij in de praktische werkzaamheden die hierbij horen. Dienstverlening aan gebruikers is een belangrijk onderdeel van het werk; hier ga je heel veel mee oefenen op een praktijkgerichte wijze. Zo leer je deze nieuwe vaardigheden direct in de praktijk toe te passen.
Met deze tweejarige opleiding word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Belangrijke onderwerpen als softwaredevelopment komen aan bod en er is veel aandacht voor ontwikkelen, programmeren en testen. Ook goede communicatie is belangrijk: daarom ga je in deze opleiding aan de slag met de vaardigheden communiceren, begeleiden, instrueren en samenwerken in een projectteam.
NCOI biedt de Bacheloropleiding Informatica aan, die je in vier jaar opleidt tot IT-specialist. Maar je kunt je ook via kortere opleidingen en programma’s laten opleiden of omscholen tot ICT’er of IT’er. Denk bijvoorbeeld aan het HBO Programma Functioneel Beheerder (1 jaar) of de vakopleiding Junior IT-consultant (7 maanden).
Als je een ICT- of IT-opleiding wilt volgen, is het belangrijk dat je in het bezit bent van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Je hoeft niet bepaalde vakken gevolgd te
hebben om een ICT- of IT-opleiding te volgen. Wiskunde is ook geen vereiste, maar wel belangrijk om affiniteit mee te hebben.
Het ICT- en IT-landschap groeit en zal dat in de toekomst blijven doen. Sinds de pandemie zijn we veel meer remote gaan werken, waardoor is gebleken hoe groot de waarde is van ICT en IT. Tegelijkertijd wordt er steeds meer gebruikgemaakt van mobiele apparaten, waardoor er een groeiende behoefte is aan realtime data. De ICT-infrastructuur van de toekomst zorgt ervoor dat data snel op de juiste locatie terechtkomt en gemakkelijk te verplaatsen is tussen verschillende cloudomgevingen.
Zo is het dankzij technieken die nu worden ontwikkeld, straks mogelijk om in een fractie van een seconde HD-videobeelden van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld te sturen. Maar ook kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit het IT-landschap, waardoor security ook steeds belangrijker wordt.
Je leest het al: de ICT en IT van de toekomst hebben behoefte aan nog meer goede vakmensen. Ben jij de volgende IT’er in spe?
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50