Wat kun je worden met bedrijfskunde?

Zit je eraan te denken een opleiding Bedrijfskunde te volgen om verder te groeien in je carrière? Bedrijfskunde is een heel breed vakgebied en biedt veel opties binnen het bedrijfsleven. Als bedrijfskundige kun je terecht in tal van branches met een breed scala aan functies. Lees alles over dit veelzijdige vakgebied en ontdek of een opleiding in Bedrijfskunde jou verder kan helpen je ambities waar te maken. 

Wat is Bedrijfskunde? 

Bedrijfskunde is een breed vakgebied dat zich richt op het analyseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Als bedrijfskundige houd je je bezig met vraagstukken op het gebied van management, organisatie, financiën, marketing, logistiek en personeelsbeleid. Je leert hoe je een organisatie effectief en efficiënt kunt inrichten en aansturen om de bedrijfsdoelen te realiseren. 

Bedrijfskunde is een combinatie van theorie en praktijk. Je verdiept je in bedrijfskundige modellen en theorieën, maar leert deze ook toe te passen in de praktijk. Analytisch vermogen, probleemoplossend denken en communicatieve vaardigheden zijn essentieel in dit vakgebied. 

Bedrijfskunde in het werkveld 

Bedrijfskunde kom je in bijna elke organisatie tegen, van mkb tot multinational en van commerciële bedrijven tot non-profit en overheid. Enkele voorbeelden van afdelingen en processen waar bedrijfskundige kennis onmisbaar is: 

Bedrijfskundigen zijn veelzijdige professionals die processen inzichtelijk maken, knelpunten signaleren en verbeteringen doorvoeren. Ze zorgen ervoor dat een organisatie toekomstbestendig is en concurrerend blijft. 

Carrièremogelijkheden met Bedrijfskunde 

Met een diploma Bedrijfskunde op zak kun je verschillende interessante functies bekleden, zoals: 

  • Businessconsultant 
  • Financieel manager 
  • Marketingmanager 
  • Hr-manager 
  • Logistiek manager 
  • Kwaliteitsmanager 
  • Procesmanager 
  • Projectmanager 
  • Ondernemer 

Afhankelijk van je specialisatie en ervaring kun je doorgroeien naar zo’n managementfunctie of zelfs directieniveau. Ook kun je ervoor kiezen om als zelfstandig consultant aan de slag te gaan. 

Welke opleidingen Bedrijfskunde zijn er? 

Bij NCOI kun je verschillende opleidingen volgen om je te specialiseren in Bedrijfskunde: 

HBO Bachelor Bedrijfskunde 

De officieel door de overheid erkende HBO Bachelor Bedrijfskunde geeft je een brede basis in Bedrijfskunde. Je leert alle aspecten van het runnen van een organisatie kennen en je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld marketing, finance of hrm. 

HBO Associate degree Bedrijfskunde 

De 2-jarige erkende HBO Associate degree Bedrijfskunde is een verkorte versie van de HBO Bachelor. Je krijgt een gedegen introductie in Bedrijfskunde en kunt na afronding doorstromen naar het 3e jaar van de HBO Bachelor. 

Master of Business Administration (MBA) 

De erkende Master of Business Administration (MBA) is bedoeld voor professionals en managers met werkervaring die zich verder willen ontwikkelen als leider binnen hun organisatie. Je verdiept je in strategie, leiderschap en innovatie. 

Post Bachelor Bedrijfskunde 

Als je al over HBO- of WO-werk- en -denkniveau beschikt, kun je de 1-jarige Post Bachelor Bedrijfskunde volgen om je bedrijfskundige kennis te verbreden. Na afloop heb je de kennis en vaardigheden om een meer strategisch-tactische managementrol te vervullen. 

Korte opleidingen en trainingen 

Wil je je kennis over een specifiek aspect van Bedrijfskunde verdiepen? Dan kun je een korte opleiding of training volgen, bijvoorbeeld op het gebied van lean management, projectmanagement of financieel management

Het salaris van een bedrijfskundige 

Werkzoekenden met een HBO-diploma op het gebied van Bedrijfskunde vinden relatief snel een baan. Gemiddeld vindt de helft van de afgestudeerden binnen twee maanden een baan. Het gemiddelde salaris van een bedrijfskundige ligt volgens Nationale Beroepengids rond de € 5.500,- bruto per maand (cijfers van november 2023). Afhankelijk van de sector waarin je werkt en welke verantwoordelijkheden bij je functie horen, kan dit oplopen tot zo’n € 8.000,- per maand. 

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor bedrijfskundigen zijn vaak gunstig. Denk aan een auto of telefoon van de zaak en bonussen of een winstdeling. 

Verdiep je verder in Bedrijfskunde 

Een opleiding Bedrijfskunde biedt je uitstekende carrièreperspectieven. Met het juiste diploma op zak kun je functies bekleden waarmee je echt impact maakt binnen een organisatie. Je bent in staat processen te analyseren, knelpunten op te sporen en verbeterplannen te implementeren. Daarmee voeg je waarde toe en maak je organisaties toekomstbestendig. 

Wil je weten welke opleiding Bedrijfskunde het beste aansluit op jouw ambities en ervaring? Vraag de online brochure voor Bedrijfskunde aan. Hierin vind je meer informatie over de verschillende opleidingen, toelatingseisen en carrièremogelijkheden. Zet vandaag nog de eerste stap naar een succesvolle carrière in Bedrijfskunde! 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.