Help je graag anderen en zie je een carrière in de jeugdzorg wel zitten? In deze blog vertellen we je meer over jeugdzorg in het algemeen en welke opleidingen je kunt volgen om je ambities waar te maken.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ontving in 2020 bijna een op de tien jongeren jeugdzorg. Cijfers wijzen uit dat met name in de provincie Limburg en in Noordoost-Nederland relatief veel jongeren jeugdzorg ontvangen. Veilig opgroeien is voor kinderen en jongeren heel belangrijk. Dat is in eerste instantie de taak van de ouders. Maar soms lukt dat, om wat voor reden dan ook, niet. In dat geval is het fijn dat er een vangnet is om kinderen en jongeren op te vangen en te begeleiden.
Het woord jeugdzorg is eigenlijk een algemene omschrijving van meerdere zorgvoorzieningen voor kinderen en jongeren. Zo valt hier onder meer jeugdbescherming, jeugdreclassering en jeugdhulp onder. Jeugdbescherming komt in beeld zodra ouders niet de verantwoordelijkheid over hun kind kunnen of willen nemen. Een gezin kan dan onder toezicht worden geplaatst of er wordt een voogd aangesteld.
Bij jeugdreclassering draait het vooral om begeleiding. Een voorbeeld hiervan is als een kind in aanraking is geweest met politie. Samen met de ouders, verzorgers of het netwerk om het kind heen wordt dan begeleiding aangeboden om het gedrag van het kind te veranderen en te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.
Jeugdhulp gaat voornamelijk over hulp bieden aan kinderen en jongeren waarbij opgroeien even niet goed gaat of wanneer ze ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan jeugdigen die niet lekker in hun vel zitten, een licht verstandelijke beperking of verhoogd risico hebben op een verstoorde ontwikkeling.
Werken in de jeugdzorg geeft veel voldoening. Je kan echt iets voor iemand betekenen en zo het verschil maken. Maar je moet je er ook bewust van zijn dat je in moeilijke situaties terechtkomt. Mensen hebben hulp nodig omdat ze het alleen niet meer redden of problemen hebben. Het is dus belangrijk dat je hier op een professionele manier mee kunt omgaan.
Ambieer je een carrière in de jeugdzorg en wil je je kennis en kunde op HBO-niveau ontwikkelen? Dan kun je bijvoorbeeld het HBO-programma Jeugdzorgprofessional volgen. In dit eenjarige programma worden alle essentiële onderwerpen rondom jeugdzorg behandeld en leer je precies hoe jij straks als professional je werk goed kunt uitvoeren.
Heb je al wat ervaring als medewerker in de jeugdzorg en wil je je kennis naar een hoger niveau tillen? Dan kun je ook kiezen voor het HBO-programma Jeugdzorg. Zo professionaliseer je je nog meer binnen de jeugdzorg.
Wil je liever op MBO-niveau je kennis en vaardigheden ontwikkelen op het gebied van kinderen en jongeren begeleiden? Dan kun je bijvoorbeeld de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 volgen. In deze opleiding leer je leer- en gedragsproblemen herkennen en kinderen en jongeren begeleiden. Je combineert de opleiding met een stage en ontvangt bij succesvol afronden een officieel erkend diploma.
Een groot voordeel van een opleiding volgen bij NCOI is dat je altijd les krijgt van docenten die zelf in het vakgebied werken of hebben gewerkt. Op die manier leer je van echte professionals die precies weten wat belangrijk is om straks je werk goed te kunnen uitvoeren. Wil je een andere opleiding op het gebied van jeugdzorg volgen? Bekijk hier ons volledige opleidingsaanbod gericht op jeugdzorg.
Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50