Werkgeluk vergroten? 10 tips

Haal jij te weinig energie uit je werk en kun je vaak niet wachten om aan het einde van de werkdag weer je eigen leven op te pakken? In ons leven besteden we relatief veel tijd aan werk. Ben je niet gelukkig in je werk, dan heeft dit veel impact op je bestaan. Ben jij iemand die weinig plezier aan werk beleeft en van de ene naar de andere vakantie leeft? Dan is het misschien goed om in actie te komen. Met deze tien tips kun je je werkgeluk vergroten.

1. Hanteer de juiste dosis stress

Teveel stress op het werk kan doorschieten naar burn-outklachten. Aan de andere kant is te weinig stress ook niet goed. De juiste dosis stress is nodig om goed te kunnen presteren. En houd op met multitasken, niemand kan het. Als je meerdere dingen tegelijk probeert te doen, voel je je alleen nog maar meer gestrest en ben je uiteindelijk minder productief. Mindfulness in je werk schrijft voor om een ding tegelijk met alle aandacht te doen.

2. Kies passend werk

Heb je het gevoel dat je werk niet bij je past? Een beroepskeuzetest kan meer duidelijkheid geven. Het lijkt zonde om een studie voor niks te hebben gedaan, maar het is nog veel erger om te blijven hangen in een functie die niet bij je past maar waarvoor je toevallig de juiste opleiding hebt. Daar zul je het werkgeluk niet in vinden.

3. Werk gedisciplineerd

Uitstelgedrag kost extra tijd. De gouden regel is ‘doe het nu’, ook al zie je er nog zo tegenop. Hoe langer je die vervelende klus uitstelt, hoe groter de tegenzin wordt. Breng de discipline op om 'm gewoon uit te voeren als ie aan de beurt is, zonder er een kwalificatie op te plakken. De ene klus ligt je nou eenmaal beter dan de andere en als die ‘rotklus’ geklaard is geeft dat een extra goed gevoel.

4. Breng uitdagingen en vaardigheden in balans

Van werken op de automatische piloot wordt niemand blij. Je hoeft ook weer niet altijd op je tenen te lopen; probeer een goede balans te vinden tussen uitdagingen en vaardigheden die je goed beheerst.

5. Ontwikkel je sterke eigenschappen

Heb je ontdekt waar je goed in bent, zoek dan een baan waarin je je sterke eigenschappen nog meer kunt ontwikkelen. Het biedt je de mogelijkheid om bovengemiddeld te presteren en zelfs boven jezelf uit te stijgen. Ergens goed in zijn draagt bovendien bij aan het geluksgevoel.

6. Geef je carrière perspectief

Jarenlang dezelfde functie uitoefenen biedt weinig uitdaging en op den duur niet veel voldoening meer. Mogelijkheden om door te kunnen groeien werken motiverend. Zit je aan je plafond op je afdeling of binnen het bedrijf, richt je vizier dan naar buiten. Zo creëer je weer nieuwe kansen.

7. Communiceer duidelijk

Door open en duidelijk te communiceren hebben probleempjes minder kans om uit te groeien tot problemen. Wees open en duidelijk, maar houd het bij jezelf. Als je zin begint met ‘jij bent...’ strijk je je collega al snel tegen de haren in. Met ‘ik vind...’ geef je aan dat je jouw mening ventileert en zal de discussie soepeler verlopen.

8. Vind leuke collega’s

Als je werkt met collega's waarmee je goed overweg kunt, ervaar je veel meer werkplezier. Leuke collega's kunnen een flinke bijdrage leveren aan je werkgeluk, dus leer je collega's eens wat beter kennen tijdens bijvoorbeeld een wandeling.

9. Blijf je ontplooien

Gelukkig zijn en blijven in je werk betekent een leven lang leren. In de praktijk, maar ook door een opleiding te volgen. Blijf bij in je vakgebied of verruim je mogelijkheden door een verwante studie op te pakken. Of kies iets totaal nieuws, wie weet wat het je brengt.

10. Houd werk en privé in balans

Werk en privé zijn beide onderdeel van je leven. Je kunt energie krijgen van je werk, maar ook van je hobby of de sport die je in je vrije tijd beoefent. Aan de andere kant kan je werk zoveel energie opslokken dat je privé nergens puf meer voor hebt. Hoe veerkrachtiger en energieker je bent, hoe beter het je lukt om in balans te blijven. Heb je moeite met die balans? Vraag om hulp bij je naasten of collega’s.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.