Opleiding volgen? Tips om je werkgever te overtuigen

Je wilt jezelf ontwikkelen, je vaardigheden uitbreiden en beter worden in je werk. Misschien wil je meer uitdaging en doorgroeien naar een hogere functie of wens je meer achtergrondkennis te hebben in je huidige vakgebied. Een opleiding kan daarbij de sleutel zijn tot succes. Je wilt je werkgever vragen deze investering voor jou te doen. Hoe overtuig je jouw werkgever? Dat lees je in deze blog.

Voorbereiden op het gesprek

Wil je je werkgever overtuigen van het bekostigen van een opleiding, dan is het belangrijk je wensen op papier te zetten. Laat ook vooraf weten aan je werkgever wat je wilt bespreken. Zo kunnen jullie je allebei goed voorbereiden en de mogelijkheden bespreken in het gesprek. Dit zijn een aantal punten om aan te denken:

  • Welke opleiding wil je volgen en waarom?
  • Wat levert het jou en je werkgever op?
  • Wat is de verwachte tijdsinvestering?
  • Op welke manier ga je deze opleiding volgen (klassikaal of online) en is het goed te combineren met je huidige werk?
  • Wat zijn de verwachte kosten?
  • Wat verwacht je van de bijdrage van je werkgever in tijd en/of geld?

Focus je vooral op de voordelen voor je werkgever en wees duidelijk in wat je wilt. Zo overtuig je jouw werkgever het beste.

Kies een goed moment voor het gesprek

Je opleidingswensen met je werkgever delen is belangrijk voor je. Zorg daarom dat je hiervoor de tijd reserveert die je nodig hebt. Zorg dat er voldoende ruimte is om je wensen over te brengen en in te gaan op vragen en eventuele bezwaren van je werkgever. Kies het meest logische moment voor het gesprek. Laat dit bijvoorbeeld voorafgaan aan je beoordelingsgesprek. Zo is de werkgever tijdig op de hoogte van jouw ontwikkelingswensen, en voorkom je dat hier in een beoordelingsgesprek bijvoorbeeld onvoldoende tijd voor is. Stel het ook niet uit, van uitstel komt afstel.   

Breng over waarom je wilt gaan studeren

Een opleiding volgen is een investering, waar je al goed over hebt nagedacht. In het gesprek met je werkgever presenteer je helder waarom je de opleiding wilt gaan doen. Wat levert het op de korte termijn op en wat op de lange termijn? Zo laat je zien dat je er serieus in staat. Focus net zoveel op de positieve punten voor jou als voor je werkgever. Meerwaarden voor jouw organisatie deel je natuurlijk. Benoem de kennis die je direct vanuit je opleiding op je werk kunt inzetten. Geef aan dat je door je nieuwe kennis en vaardigheden straks breder inzetbaar bent of dat je ambitie is om een promotie te maken. 

Argumenten om je werkgever te overtuigen 

Je hebt vast persoonlijke argumenten om een opleiding te volgen en je werkgever deze te laten financieren. Om je een extra duwtje in de rug te geven, hebben we er nog een paar voor je verzameld.

1. Het vergroot je werkplezier

Je vergroot je werkplezier en motivatie om langer voor dit bedrijf te werken. De investering zal terugverdiend worden in het werk dat je levert. Is de werkgever hier niet zeker van? Dan kun je een scholingsovereenkomst opstellen.

2. Je kennis is direct toepasbaar

Alles wat je leert kun je direct in de praktijk toepassen. Hierdoor word je meer waard als werknemer en valt er meer winst te behalen. Zelfs jouw collega’s kunnen hier de vruchten van plukken.

3. Je kunt een scholingsovereenkomst opstellen

Om je werkgever een bepaalde garantie te geven dat je niet na het volgen van je opleiding het bedrijf verlaat, kun je samen een scholingsovereenkomst opstellen. Hierin leg je bijvoorbeeld vast dat als je binnen een jaar het bedrijf verlaat, je (een deel) van de studiekosten terugbetaald.

4. Opleidingsbudget

Veel bedrijven houden ieder jaar wat budget apart voor werkgevers om in te zetten voor scholing en ontwikkeling. Hoe hoog dit opleidingsbudget is, hangt af van je cao. Je kunt er eventueel voor kiezen om zelf het verschil bij te leggen.

5. Financiële voordelen voor werkgevers

Je werkgever kan genieten van een aantal financiële voordelen als jij een studie gaat volgen. Zo kan hij of zij jouw studiekosten belastingvrij opgeven bij de Belastingdienst of gebruikmaken van een aantal subsidieregelingen. Vind voor meer informatie.

Omgaan met bezwaren

Je werkgever zal hopelijk positief reageren, maar ziet er misschien ook om diverse redenen tegenop dat jij een opleiding gaat volgen. Te duur, het risico dat je snel opstapt, minder tijd om je werk te doen, zijn er een paar die veel voorkomen. Het is dan handig als je hierop bent voorbereid. Hieronder vind je bezwaren met daarbij argumenten die je kunt gebruiken om je werkgever ervan te overtuigen dat de belemmeringen niet altijd juist zijn. Lees ze goed door, want zo heb jij het juiste antwoord paraat. 

Bezwaar 1: “Een opleiding volgen is veel te duur.”

  • Tegenargument 1: De kosten van een opleiding zijn aftrekbaar van de belasting. Soms zijn er zelfs subsidiemogelijkheden. Eventueel kun je aanbieden mee te betalen of genoegen nemen met een lagere loonsverhoging.
  • Tegenargument 2: "Per medewerker is een bepaald bedrag gereserveerd voor opleidingen. Deze opleiding past binnen dat budget."

Tip: bij NCOI Opleidingen kun je je opleiding per module (vak) afronden. Zo kun je stapsgewijs toewerken naar je diploma. Als je werkgever vindt dat je opleiding te duur is of te lang duurt, kun je vragen of hij dan wel per module akkoord wil gaan.

Bezwaar 2: "Als je een opleiding gaat volgen, krijg je natuurlijk meteen een andere baan.”

  • Tegenargument 1: "Dat denk ik niet. Voor mij betekent een opleiding extra motivatie en loyaliteit richting de organisatie. Dat zal er eerder voor zorgen dat ik langer blijf."
  • Tegenargument 2: "Ik snap dat het vervelend is als ik na mijn opleiding wegga, al denk ik niet dat dat gaat gebeuren. We kunnen afspreken dat ik in dat geval een deel van de kosten terugbetaal. Dat kunnen we vastleggen in een studiekostenovereenkomst."

Bezwaar 3: "Dan ben ik je een extra dag kwijt, en we hebben het al zo druk."

  • Tegenargument 1: Bij je opleiding horen praktijkopdrachten. Kijk of je een belangrijk thema van je werkgever in een opdracht voor je studie kunt gebruiken. Je zegt dan: "Als we dat ene project goed geregeld zouden hebben, zou het minder druk zijn. Dat is precies een project dat ik in mijn studie kan oppakken."
  • Tegenargument 2: "Door de extra kennis die ik opdoe, zal mijn bijdrage aan de afdeling alleen maar toenemen. Bovendien kan ik de kennis die ik opdoe direct in de praktijk brengen."
  • Tegenargument 3: "Juist omdat het zo druk is, is het belangrijk dat ik gemotiveerd ben en blijf."

Een laatste tip: volgt een van je collega’s een opleiding op kosten van het bedrijf? Vraag die dan hoe hij of zij dit heeft aangepakt. Misschien heeft hij of zij tips waarmee je je voordeel kunt doen. Succes!

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.