Wereldwijd lijden steeds meer jongeren aan diabetes type 2. Dit is wereldwijd vastgesteld en deze verontrustende trend zet door. Diabetes type 2 kwam vroeger vooral voor bij vijftigplussers, maar dat is verleden tijd. De oorzaak zit hem net name in de westerse leefstijl, waarin weinig bewogen wordt en veel ongezond voedsel wordt genuttigd.
Een stijgende lijn
De toename van diabetes type 2 is al langere tijd zichtbaar. Zo laat bijvoorbeeld het Belgisch Diabetes Register in de afgelopen 10 jaar een stijgende lijn zien voor het aantal patiënten met diabetes type 2. In de VS komt diabetes type 2 zelfs al geregeld voor bij kleine kinderen. Ook blijkt dat vooral Noord-Afrikanen, Aziaten, Mexicanen en Turken een groter risico lopen op het krijgen van diabetes type 2 op jongere leeftijd.
Samenlevingen met westerse leefstijl vormen een grotere risicogroep
Naast overgewicht bepaalt de mate van actief zijn, de risicofactor tot het krijgen van diabetes type 2. Met name in samenlevingen waarin een westers leefpatroon voorkomt, zien we een toename van het aantal jonge patiënten. In Europa is het probleem relatief beperkt, behalve in de steden, waar veel mensen wonen tot de genoemde risicogroepen behoren. In landen waar de bevolking snel groeit – zoals China, India, Brazilië, Turkije, Egypte en Indonesië – loopt de middenklasse, die westerse gewoontes kan aannemen, het meeste risico. Op het platteland is het risico op diabetes type 2 veel lager.
Er zijn helaas geen signalen om de ziekte tijdig te herkennen, want de klachten doen zich pas in een later stadium voor. Alleen met behulp van bloedonderzoek kan de aandoening worden geconstateerd. Personen die diabetes type 2 hebben, maken onvoldoende insuline aan, waardoor cellen in het lichaam niet meer worden voorzien van glucose. Dit kan acute of chronische complicaties hebben, zoals oog-, zenuw- en nieraantasting en hart- en vaatziekten.
Voorkomen is beter dan genezen
Diabetes type 2 wordt door de jaren heen alleen maar erger. Een progressieve individuele aanpak is daarom vereist. De meeste patiënten moeten niet alleen hun leefstijl aanpassen, maar ook regelmatig medicijnen gebruiken of insuline prikken. Omdat genezen geen optie is, is voorkomen dus de beste oplossing. Dit kan door meer actief te worden en overgewicht terug te dringen.
Wilt u jongeren met een verhoogd risico op diabetes type 2 helpen een gezondere leefstijl te krijgen? Volg dan de opleiding HBO Overgewicht bij Kinderen van NCOI.
Bron: HLN.be