Waar sta ik in mijn werk en waar wil ik heen? Ben ik tevreden of wil ik iets veranderen? En waar ligt mijn kracht en waar kan ik nog aan werken? Stel jij jezelf weleens deze vragen? De zomer is een perfect moment om stil te staan bij hoe het gaat, wat je ambities zijn en of je op de juiste weg zit. Deze 7 vragen helpen je daarbij op weg.
Hoe gelukkig ben jij in je huidige functie? Iedereen wil een baan waar hij of zij blij mee is, maar soms zijn er factoren die daar afbreuk aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het niet zelf kunnen indelen van je werk, een lastige leidinggevende of een te hoge werkdruk.
Je kunt je werkgeluk inzichtelijk maken door het PERK-model te gebruiken. Aan de hand van 4 pijlers ga je na waar je blij mee bent en waar je minder blij mee bent. Elk onderdeel geef je een score van 1 t/m 4, waarbij 4 heel tevreden is en 1 heel ontevreden.
Stilstaan bij je eigen successen is belangrijk voor je motivatie en werkgeluk. Wat waren voor jou de momenten waarop je dacht: ‘Dat heb ik goed gedaan en daar mag ik trots op zijn?’. Zet je successen op een rij en schrijf op hoe jij hebt bijgedragen aan dit succes. Zo zie je al snel wat jouw kwaliteiten zijn en waar je waarde ligt binnen de organisatie.
Iets wat we goed kunnen, kost ons vaak minder energie. In navolging van de vorige vraag kun je hier bepalen wat jouw sterke kanten zijn. Ben je bijvoorbeeld heel besluitvaardig, analytisch of kun je goed plannen? Stel jezelf daarbij ook de vraag: ‘vind ik dit ook leuk om te doen?’. Misschien ben je ergens wel heel goed in, maar haal je er weinig voldoening uit. Dan zou je kunnen kijken hoe je hier wel meer plezier uit haalt.
Iedereen heeft minder sterke kanten. Werkzaamheden die hiermee in relatie staan, vinden we vaak minder leuk om uit te voeren. Sterker nog: het vraagt veel van ons en zorgt vaak voor een flinke hap uit onze motivatie. Ga na waar jouw zwakke plekken zitten en of je bereid bent hieraan te werken. Je kunt ook de conclusie trekken dat je er niet aan wilt werken. Als het toch veel effect heeft op je werkgeluk, kun je misschien in overleg met je leidinggevende en kijken of er werkzaamheden overgedragen kunnen worden.
Jezelf blijven ontwikkelen is altijd een belangrijk onderdeel van je loopbaan. Bij ontwikkelen denken we vaak dat we moeten werken aan onze zwakke punten, maar dat hoeft zeker niet. Misschien wil je juist nog beter worden in waar je al goed in bent. Of misschien wil je wel iets nieuws leren?
Vaak denken we vooral na over wat de baas van ons wil en verwacht. Maar ons werkgeluk wordt voor een groot deel bepaald bij wat wij zelf willen en belangrijk vinden. Wat zijn jouw drijfveren of loopbaanwaarden? En in hoeverre passen deze bij je huidige werk? Wil je bijvoorbeeld werken voor een organisatie met maatschappelijke impact? Haal je voldoening uit resultaatgericht werken? En hoe belangrijk is de hoogte van je salaris?
Tijd om de balans op te maken en doelen te stellen. Door de vorige vragen weet je wat je goed kunt, wat je belangrijk vindt en waar je aan wilt werken. Daarnaast heb je ook meer inzicht gekregen in wat je niet leuk vindt en wat je niet wilt verbeteren. Stel een aantal doelen op waar je de komende 6 maanden aan kunt werken. Volg die training, ga het gesprek aan met je leidinggevende, leer successen nog meer te vieren of trek meer werkzaamheden naar je toe waar je blij van wordt. Zo kan de tweede helft van dit jaar alleen maar beter worden.