De veiligheidsladder en het verschil tussen ‘we moeten’ en ‘we willen’

De Veiligheidsladder heeft vijf treden die de ontwikkelingsfase aangeven waarin een bedrijf zich op het gebied van veiligheidsbewustzijn begeeft. Met de Hearts & Minds methode kun je achterhalen op welke trede van de veiligheidsladder je organisatie staat. Een belangrijk onderdeel van de Hearts & Minds filosofie is dat de cultuur binnen een organisatie gaat van ‘we moeten’ naar ‘we willen’.

Eerst maar eens kijken wat die vijf treden van de veiligheidsladder nu precies zijn:

Trede 1 Pathologisch

Je organisatie of bedrijf staat nog helemaal onderaan en investeert nauwelijks in verbetering van de veiligheidscultuur. Er is een houding van ‘bij ons gaat het allemaal wel goed, dus waarom je tijd verdoen met preventieve veiligheidsactiviteiten?

Trede 2 Reactief

Je bedrijf is al wel enigszins bezig met veiligheid en voert veranderingen door als er dingen mis zijn gegaan. Die veranderingen zijn vaak ad hoc en van korte duur. Echt verantwoordelijkheidsgevoel is er eigenlijk niet.

Trede 3 Berekenend

Nog een stapje hoger op de ladder neemt je bedrijf verantwoordelijkheid en bepaalt het welke veiligheidsregels belangrijk zijn. Dit komt vaak wel voort uit eigenbelang. De naleving van de veiligheidsregels en -wetten ligt voornamelijk bij het management. Maar er wordt in ieder geval iets gedaan aan veiligheid.

Trede 4 Proactief

Op dit niveau heeft veiligheid hoge prioriteit en zit in alle lagen van je organisatie. Die denkt vooruit, investeert voortdurend in verhoging van het veiligheidsbewustzijn en moedigt medewerkers aan om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. Je organisatie ziet bewust veilig werken als een eigen verantwoordelijkheid.

Trede 5 Vooruitstrevend

Bovenaan de ladder heeft je bedrijf veiligheid helemaal geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Het is een vast onderdeel bij reflectie en evaluatie binnen de eigen organisatie én met branchegenoten. Veiligheid zit in het denken en werken van alle medewerkers.

Hearts & Minds van ‘we moeten’ naar ‘we willen’

Als je hebt vastgesteld wat de positie van je bedrijf is op de veiligheidsladder kun je aan verbetering gaan werken als dat nodig is. Hier komt Hearts & Minds™ om de hoek kijken. Dat is een wetenschappelijk gefundeerde methodologie gebaseerd op 20 jaar gedragsonderzoek door de Universiteiten van Manchester, Aberdeen en Leiden. Volgens deze methode zijn er drie dingen noodzakelijk voor cultuur- en gedragsverbetering. Dat zijn achtereenvolgens begrijpen, accepteren en willen. Zo kom je van ‘we moeten’ naar ‘we willen’.

De omgeving heeft daarbij veel invloed. Hearts & Minds™ maakt invloeden uit de omgeving zichtbaar en dat zorgt dat je invloed op deze omgeving krijgt.

Bij organisaties heb je verschillende omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld:

  • Voorbeeld en gedrag van het management
  • Het beloningssysteem
  • Opleidingsmogelijkheden
  • Beleid en procedures

Met verbeteren van de omgeving kun je het gedrag van mensen veranderen en dit leidt tot meer motivatie, betrokkenheid, verantwoordelijkheid, creativiteit en prestaties. Dit is de verandering, van ‘we moeten’ naar ‘we willen’.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.