Drie skills die je vandaag nodig hebt om te blijven groeien in de techniek

De techniekbranche ziet er vandaag heel anders uit dan twintig jaar geleden. Vaardigheden en kennis die vroeger het belangrijkst waren, maken nu plaats voor nieuwe skills met het oog op de toekomst. Om succesvol te blijven als technicus, is het belangrijk dat je up-to-date blijft. Hoe toekomstbestendig is jouw manier van werken op dit moment? Ontdek de drie belangrijkste skills die elke technicus vandaag moet beheersen om te blijven groeien in het vakgebied. 

1. Oog voor duurzaamheid en circulariteit 

Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker in de techniek. Bepaalde materialen worden schaarser en bovendien stellen de overheid en de EU steeds strengere eisen aan materiaalgebruik om het milieu te beschermen. Als technicus moet je daarom weten hoe je duurzame en circulaire oplossingen ontwikkelt en toepast in projecten. Denk aan het gebruik van materialen die lang meegaan, energiezuinige ontwerpen en het minimaliseren van afval.  

Duurzaamheid en circulariteit worden ons niet alleen opgelegd door de overheid. Ook bedrijven en opdrachtgevers hechten hier steeds meer waarde hechten aan. Een technicus die hier goed geschoold in is, heeft een streepje voor op anderen. Verdiep je bijvoorbeeld in klimaattechniek, of maak kennis met duurzame energieproducten die jouw processen toekomstbestendig kunnen maken. 

2. Soft-skills: van samenwerken tot communiceren 

Soft-skills, als technicus had je hier vroeger maar weinig mee te maken. Maar ook in deze branche is het steeds belangrijker om naast je technische vaardigheden ook je sociale vaardigheden te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken en communiceren. Je werkt tegenwoordig vaak in multidisciplinaire teams en moet kunnen samenwerken met collega's met verschillende achtergronden. Veel van hen weten lang niet altijd wat je precies doet, maar ze zijn wel medeverantwoordelijk voor het gezamenlijke resultaat. Goede communicatievaardigheden zijn essentieel om ideeën duidelijk over te brengen, feedback te geven en te ontvangen en om misverstanden te voorkomen.  

Deze skills zijn bovendien nu extra belangrijk omdat projecten steeds complexer worden en er meer mensen bij projecten worden betrokken die jij moet kunnen overtuigen van je ideeën en aanpak. Met de praktijkopleiding Human Skills in de Techniek ontwikkel je je tot een succesvolle gesprekspartner voor collega’s, externe partners en klanten. 

3. Digitale vaardigheden 

Digitale skills zijn onmisbaar voor de moderne technicus. Je moet kunnen werken met verschillende softwareprogramma's, data kunnen analyseren en interpreteren en bekend zijn met concepten als IoT (Internet of Things) en AI (Artificial Intelligence). AI wordt steeds vaker toegepast in de techniek, bijvoorbeeld voor predictive maintenance of het optimaliseren van processen. 

Het is voor organisaties een grote pré wanneer je als technicus weet wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van digitale oplossingen, hoe je data kunt interpreteren en hoe je AI inzet om processen te automatiseren en optimaliseren. Met een opleiding als het HBO Programma Smart Industry of de Masterclass Smart Technology ontwikkel je je tot een voorloper op het gebied van digitalisering van de techniek. 

Jouw ontwikkeling als technicus stopt nooit 

Oog duurzaamheid en circulariteit, soft-skills en digitale vaardigheden zijn essentieel voor jou als technicus om ook in de toekomst succesvol te blijven in het vakgebied. Naast het ontwikkelen van deze toekomstbestendige skills zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om in de techniek te groeien en stappen te maken in je carrière. Bekijk al onze technische opleidingen en ontdek hoe je je verder kunt ontwikkelen in jouw vakgebied. 

 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.