Hoe word je fysiotherapeut?

Fysiotherapie is een van de meest gekozen extra pakketten uit de zorgverzekering. Vrijwel iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens rugklachten, nekklachten of andere klachten die te maken hebben met het bewegingsstelsel van de mens. Dan kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Door de uiteenlopende klachten en de vele mogelijke behandelingen is het een divers beroep. Zit je er zelf aan te denken om fysiotherapeut te worden of wil je simpelweg meer over het vakgebied weten? We vertellen je er meer over.

Van heilgymnastiek naar fysiotherapie

De oorsprong van fysiotherapie gaat terug naar de tweede helft van de 19e eeuw. Rond 1860 ontstond toen het beroep van heilgymnast. Hier konden mensen terecht voor oefentherapie en massage om fit en gezond te blijven. Langzaamaan kreeg dit ‘medisch bewegen’ een plek in de geneeskunde en ontstonden er naast de oefeningen en massages andere behandelingen. Het werd mogelijk om mensen te behandelingen met elektrische prikkels, warmte en licht (fysische therapie) en ook de kennis over het menselijk bewegingsstelsel werd steeds groter.
 
Hoewel het vak en de behandelingen van de heilgymnast gedurende de jaren langzaam veranderden, duurde het nog tot 1965 voordat er officieel sprake was van fysiotherapie. In 1963 ontstond de Wet op de paramedische beroepen en daar werd 2 jaar later het Fysiotherapeuten Besluit aan toegevoegd. Vanaf dat moment werden heilgymnastiek, massage en fysische therapie samengevoegd onder de naam fysiotherapie en was het ook mogelijk om een opleiding tot fysiotherapeut te volgen. Het vakgebied heeft zich sinds het ontstaan flink ontwikkeld. De kennis en vaardigheden van fysiotherapeuten is steeds groter geworden, oefentoestellen innoveerden, behandelingen werden efficiënter en effectiever en er ontstonden specialismen binnen het vakgebied.

Wat doet een fysiotherapeut?

Om het heel simpel te zeggen: als fysiotherapeut houd je je bezig met het bewegingsstelsel van mensen en help je hen bij klachten hieraan. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtsklachten, spierblessures, ademhalingsproblemen, motoriekstoornissen of een verkeerde houding. Je stelt vast wat de klachten zijn, wat de oorzaak hiervan is en stelt een behandelplan op om de klachten te verhelpen.

Wanneer mag je aan de slag als fysiotherapeut?

Fysiotherapeut is een beschermd beroep. Dat houdt in dat je niet zomaar met elke opleiding aan de slag kan als fysiotherapeut. Je moet een 4-jarige erkende HBO-opleiding hebben gevolgd en in het bezit zijn van een BIG-registratie. Elke 5 jaar wordt opnieuw gecontroleerd of je nog aan alle regels voldoet om het beroep te mogen uitoefenen. Op die manier kan de kwaliteit van fysiotherapie gewaarborgd worden.

Waar kun je gaan werken als fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut kun je op diverse plekken werkzaam zijn, zoals een fysiopraktijk, verpleeghuis, revalidatiecentrum, ziekenhuis of sportschool. Veel fysiotherapeuten werken in dienstverband, maar je kunt uiteraard ook je eigen fysiopraktijk opzetten of als ZZP’er aan de slag gaan. Daarnaast kun je je ook specialiseren in een bepaalde richting. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor revalidatietherapie, kinderfysiotherapie of sportfysiotherapie.

Opleidingen fysiotherapie

Wil je je graag ontwikkelen tot fysiotherapeut of wil je meer leren over het vakgebied omdat je er regelmatig mee te maken hebt in je huidige werk? Bij NCOI Opleidingen vind je een breed aanbod fysiotherapieopleidingen, zowel op MBO-, HBO- als Masterniveau. Ook kun je hier opleidingen volgen die gericht zijn op een specifiek onderwerp of specialisme. Heb je de ambitie om in de toekomst een eigen onderneming binnen de paramedische sector te starten? Ook dan ben je bij NCOI aan het juiste adres.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 7 Januari, 2025, 15:50

MBO’ers gezocht: deze MBO-opleidingen zijn nu extra kansrijk

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt momenteel met een aanzienlijk tekort aan MBO’ers, met name in de zorg- en technieksector. De MBO Raad sloeg begin december alarm, met een dringende oproep aan de politiek om meer MBO’ers te trekken. Dit tekort is de afgelopen jaren verergerd door vergrijzing en de groeiende vraag naar gespecialiseerde vakmensen. Dit biedt interessante kansen voor jou, als je overweegt een MBO-opleiding te volgen. 
Lees verder
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.