Met bijscholing til je je vakbekwaamheid en kennis naar een hoger niveau. Zo heb je meer kans om hogerop te komen en onderscheid je je van je collega's. Een aanvullende opleiding of cursus volg je nu voordelig met € 1.000,- STAP-budget. Dit is een subsidie van de overheid om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren door scholing.
Werkgevers zijn sinds 2015 zelfs wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers voldoende scholing krijgen. Het is namelijk belangrijk dat werknemers de scholing kunnen volgen die nodig is om hun functie goed uit te kunnen voeren.
Wat is het verschil tussen bijscholing en omscholing? Met bijscholing verdiep je je kennis binnen het beroep waarin je al werkzaam bent. Zo houd je je kennis actueel en zet je een stap verder in je loopbaan. Ook als je niet van functie, baan of vakgebied verandert, verbetert het leren van nieuwe vaardigheden je prestaties in je huidige werk. Omscholing is bedoeld om een heel nieuw beroep aan te leren. Je wordt opgeleid in een vakgebied waarbinnen je nog niet eerder hebt gewerkt. Dit doen mensen vaak, ook op wat latere leeftijd, om alsnog hun passie te volgen en een al lang gekoesterde droom te verwezenlijken. De aanzet hiertoe kan het vervallen van een functie zijn.
Je verbetert je kennis en vaardigheden en het levert ook nieuwe energie, impulsen en motivatie op. Vaak heeft het ook een positief en stimulerend effect op het team waar je deel van uitmaakt. Scholing leidt tot nieuwe inzichten die je met jouw team kunt gaan toepassen in de praktijk. Hierdoor blijf jij uitdaging vinden in jouw baan en voorkom je dat je passie verliest in je werkzaamheden.
In de zorg ben je zelfs zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van je kennis en deskundigheid en bekwaam te blijven in verpleegtechnische handelingen. Goede bijscholing is daarvoor essentieel.
Wil je meer weten over het STAP-budget en welke opleidingen je kunt volgen om je bij te scholen? Kijk dan op onze informatiepagina over het STAP-budget.