Kansen en mogelijkheden in het voortgezet onderwijs en MBO

Ben je gepassioneerd over een bepaald vak en werk je graag met jongeren? Wellicht is leraar in het voortgezet onderwijs of MBO dan iets voor jou. Om voor de klas te mogen staan in het VO, moet je wel in het bezit zijn van een tweedegraads onderwijsbevoegdheid. 

Leraar VO worden?

De ontwikkeling en toekomst van je leerlingen staat voor jou als leraar centraal. Welk vak je ook geeft, het is jouw taak leerlingen te enthousiasmeren over het vak waarin je lesgeeft en ze te begeleiden zodat ze zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Je bouwt als leraar met je leerlingen stevig aan hun toekomst in de maatschappij.

Met je pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis weet je exact hoe je elke situatie moet aanpakken en leerlingen helpt en begeleidt bij problemen. Je geeft individuele begeleiding en bent vertrouwenspersoon en aanspreekpunt van leerlingen wanneer dat nodig is. Leraar VO is een dankbaar beroep waar je elke dag opnieuw veel voldoening uit kunt halen. 

Veel nieuwe leraren nodig

Het onderwijs vergrijst en de instroom van nieuwe professionals blijft achter. Naar verwachting is er in het schooljaar 2023/2024 een tekort van zo’n 4.000 leraren in het onderwijs voor het primair onderwijs, voorgezet onderwijs, speciaal onderwijs en MBO. Te weinig leraren betekent te weinig aandacht voor leerlingen en daar lijdt het niveau van de lessen onder. Om de groeiende vergrijzing en de al bestaande tekorten op te vangen, zijn ook in het voortgezet onderwijs veel nieuwe leraren nodig. 

Prognoses in het voortgezet onderwijs en MBO

In vrijwel elk vak zal rond 2025 een tekort aan leraren VO zijn, maar met name in bètavakken als Informatica, Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde zal de vraag groot zijn. Daarnaast zal de vacaturedruk ook toenemen in de taalvakken. Dan gaat het om vakken als Nederlands, Engels, Frans, Duits en Klassieke talen. 

Vacatures voortgezet onderwijs

Omdat de vraag naar nieuwe leraren groot is, betekent dat veel goeds voor je baankansen. De kans op het vinden van een geschikte baan is groot, zeker in de vakken waar de tekorten zijn. Dat betekent dat je dus met een gerust hart aan je opleiding kunt beginnen. Er zijn genoeg vacatures in het voortgezet onderwijs.

Niet elke leraar staat zijn hele leven voor de klas. Er zijn in het onderwijs voldoende doorgroeimogelijkheden voor leraren. Denk bijvoorbeeld aan intern begeleider (IB’er) of remedial teacher (RT’er). Ook kun je doorgroeien naar een directiefunctie of verder gaan in een functie buiten het onderwijs die te maken heeft met het vak waarin je lesgeeft.

Meer weten over werken in het onderwijs?

Wil jij meer weten over werken in het onderwijs? Welke ontwikkelingen er op het gebied van het onderwijs zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Onderwijs vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder vorm kunt geven.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.