Dat vindt Ed Schouten, kerndocent projectmanagement bij NCOI Opleidingen, maar ook projectverbeteraar, entertrainer, spreker en vlogger/auteur. Wij spraken hem, onder meer naar aanleiding van het uitkomen van zijn tweede boek over projectmanagement, Projectmanagement en Agile in de Praktijk.
“Mijn vader is docent geweest, dus ik ben ook wel een beetje met het onderwijs opgevoed en ik kom oorspronkelijk uit de bedrijfstak die informatiesystemen maakte voor onderwijsinstellingen”, vertelt hij. “Dat heb ik op een gegeven moment achtergelaten want ik heb het blijkbaar in mijn genen om aan projecten te werken. Ik wil graag met teams werken en snel resultaten behalen. Daarom ben ik mijn eigen projectmanagementbureau begonnen.”
“In die tijd (2003) ben ik ook bij NCOI begonnen met het geven van trainingen projectmanagement als freelance trainer bij NCOI. Ook bij incompany was veel vraag naar projectmanagement. Ik merkte ook dat er achter de opleidingsvraag altijd nog een andere vraag zat. Bijvoorbeeld: we willen onze projecten professionaliseren. Alleen trainen is dan niet genoeg. Toen heb ik een compleet projectmanagementtraject opgezet.”
De uitgeverij van NCOI, Concept Uitgeefgroep, vroeg Ed acht jaar geleden om een boek te schrijven over projectmanagement. “Dat werd Projectmatig werken in de praktijk. Naast trainen vind ik het ook ontzettend leuk om te spreken op seminars en dergelijke, video’s te maken en boeken te schrijven om zo kennis te delen.”
Zijn rol is op een gegeven moment omgedoopt naar ‘entertrainer’. “En dat mag ook wel”, zegt Ed daarover. “Het mag wel wat energieker met anekdotes en humor, want het moet ook leuk zijn als je de hele dag in een training zit.”
Nu is zijn tweede boek, Projectmanagement en Agile in de praktijk, uitgekomen. “NCOI wilde mijn eerste boek behalve voor de module projectmanagement ook gaan gebruiken voor de modules Projectmanagement en Organisatie en Projectmanagement en Communicatie”, vertelt Ed over de aanleiding voor dit boek. “Maar daarvoor ging dat boek niet diep genoeg. Bovendien sloot het ook niet meer goed aan op de actualiteit. Zoals agile, wat tegenwoordig een van de nieuwste methodes van werken is. Dus moest er een nieuw boek komen.”
Ed steekt zijn enthousiasme over projectmanagement niet onder stoelen of banken: “Het is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Het stuitert alle kanten op. Er is geen universitaire studie voor, het kent verschillende visies en verschillende aanpakken. Ik zeg weleens dat je door de methoden het project niet meer kunt zien. Projectmanagement is constant in beweging. Het kent nog het oude hiërarchische aansturen van mensen. Dat noem ik oude cultuur. Maar tegenwoordig zie je hele nieuwe denkwijzen opkomen, zoals dienend leiderschap, zelfsturende teams en agile. En die nieuwe culturen zoeken hun weg in deze wereld.”
“Bedrijven en organisaties vinden dat ontzettend moeilijk”, licht hij toe. “Dan hebben ze eindelijk een methodiek als PRINCE2 te pakken en dan merken ze dat dat niet op alle projecten toepasbaar is. Er is ook weinig goede voorlichting dan wel duidelijkheid in de wereld van projectmanagement over hoe dit allemaal moet. En daar is het boek voor geschreven. Je hebt boeken over PRINCE2 of over agile of over projectmatig werken of over IPMA of over lean, maar welke aanpak past nu bij jouw project?”
“Mijn visie daarop is dat projectmanagement nog flink in ontwikkeling is en dat je daar constant op in moet blijven spelen. Ik geloof er ook niet in dat het tot een eenheidsworst gaat komen die, net als Haarlemmerolie, overal voor gebruikt kan worden. Volgens mij staat projectmanagement nog in de kinderschoenen in heel veel bedrijfstakken. Het is een gebied waar heel veel mensen nog aan het zoeken zijn.”
“Maar ik vind ook dat projectmanagement vaak nog enorm onderbelicht is”, gaat hij verder. “In commerciële organisaties bijvoorbeeld zijn de commerciële en politieke krachten heel sterk. En daar komen veranderingen, ontwikkelingen en innovaties uit voort. Maar die moeten wel gerealiseerd worden, met projectmanagement… Daar moet het wel mee waargemaakt worden allemaal.”
“Ik vind dat de projectmanagementkracht daarvoor nog te onderontwikkeld is”, concludeert Ed. “Projectmanagement moet eerder aan tafel komen te zitten. We hebben wensen en doelen, maar we moeten ook realiseerbaarheid hebben. En daar is projectmanagement voor.”
“Mijn missie is dat ik organisaties wil versterken door meer kracht te halen uit projectmanagement. Ik vind dat projectmanagement ook wel een beetje uit de stoffige hoek mag komen. Het is allemaal methodisch, het zijn dikke documenten, het is hiërarchisch, terwijl het eigenlijk een geweldige manier is om met elkaar prachtige dingen te maken en dat is heerlijk. Ik wil dat virus - als ik dat woord nog mag gebruiken - van dat structureren van dingen en daar plezier in brengen, ook echt overdragen op andere mensen”, aldus Ed Schouten.