Verplichte scholing kosteloos, en onder werktijd

Per 1 augustus heb je als werknemer meer rechten gekregen door de nieuwe Europese richtlijn Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Weet jij al wat deze verandering betekent voor jouw scholing op het werk? Een verplichte studie wordt bijvoorbeeld nu kosteloos aangeboden door je werkgever en je volgt die onder werktijd.

Studiekostenbeding

Hoe zag het studiekostenbeding er voor 1 augustus uit? Het kwam regelmatig voor dat werkgever en werknemer voor het volgen van een opleiding een studiekostenbeding overeen kwamen. Volgde je als werknemer een opleiding, maar vertrok je bij je werkgever tijdens de looptijd van je studie of binnen een bepaalde termijn na afronding, dan betaalde je als werknemer alsnog zelf de studie. De gemaakte opleidingskosten werden namelijk gezien als een investering van de werkgever, die hij door het ‘voortijdige’ vertrek van zijn werknemer niet kon terugverdienen.

Wat wijzigt er aan het studiekostenbeding?

Met de wijziging van de Europese richtlijn zijn verplichte opleidingen altijd voor rekening van de werkgever en volg je deze altijd onder werktijd. Voor opleidingen die niet verplicht zijn, kan er nog steeds een studiekostenbeding worden afgesproken.

Verplichte en niet verplichte opleidingen

Wat verstaan we onder verplichte opleidingen?

  • Opleidingen die volgens de wet of de cao verplicht zijn.
  • Opleidingen die nodig zijn voor het uitoefenen van de functie. Bijvoorbeeld: er is een nieuw contentmanagementsysteem voor het bewerken en plaatsen van teksten op de website. De contentmanager moet een training over hoe het nieuwe programma werkt, kunnen volgen.
  • In het geval de functie van de werknemer vervalt, moet door de werkgever de scholing worden betaald waarmee de werknemer zich kan kwalificeren voor een andere functie. Dit heet herplaatsingsscholing.
  • Verplichte scholing is ook de opleiding die noodzakelijk is voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst – bijvoorbeeld naar aanleiding van een verbetertraject.
 

Wat er níet onder valt, zijn opleidingen die werknemers verplicht moeten volgen voor het behouden van hun beroepskwalificatie. Dit betreft de gereglementeerde beroepen, waar de verpleegkundige, de psychotherapeut en de kraanmachinist onder vallen.

Geen overgangsrecht

De nieuwe wetgeving is inmiddels van kracht. Hoe zit het met een verplichte opleiding waar vóór 1 augustus een studiekostenbeding over is afgesproken? Ook hiervoor geldt dat vanaf 1 augustus de kosten voor rekening van de werkgever zijn; er is geen sprake van overgangsrecht.

Verplichte scholing niet meer in je eigen tijd

Voor jou als werknemer wijzigt er nog iets belangrijks. Voor de werkgever kan het voordelig zijn om personeel een opleiding te laten volgen buiten werktijd, maar met de nieuwe wetgeving mag dit niet meer. In de nieuwe situatie volg je verplichte scholing zoveel als mogelijk is onder werktijd, of krijg je hiervoor doorbetaald als die daarbuiten valt.

Weet waar je staat

Met deze informatie ben je als werknemer weer up-to-date en kun je het gesprek aangaan met je werkgever over de scholing die jij de komende tijd verplicht bent om te volgen. Het is niet altijd duidelijk wanneer iets valt onder verplichte of niet verplichte scholing. Voorbeeld: wanneer is een opleiding noodzakelijk om je functie uit te oefenen? Voor de werkgever blijft het meest verstandige om waar mogelijk een studiekostenbeding overeen te komen. Voer voor discussie dus.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.