Wat doet een bestuursadviseur?

Ben jij communicatief sterk, heb je strategisch inzicht en vind je het interessant om te werken met politiek-bestuurlijke onderwerpen? Misschien is een functie als bestuursadviseur dan iets voor jou. Maar wat doet een bestuursadviseur eigenlijk? Welke taken en verantwoordelijkheden horen bij deze functie en waar kun je zoal werken? 

Schakel tussen bestuur en organisatie

Er bestaat geen eenduidige omschrijving voor wat een bestuursadviseur doet. Je werkzaamheden en verantwoordelijkheden kunnen verschillen per organisatie en domein of branche. Over het algemeen komt het erop neer dat je als bestuursadviseur de schakel bent tussen het bestuur en de organisatie. Je houdt je bezig met strategisch beleid en adviseert het management, bestuur of andere stakeholders bij het bepalen van koersen en uitwerken van plannen. Je bent niet zozeer inhoudelijk deskundige, maar richt je voornamelijk op het in kaart brengen van risico’s en politiek-bestuurlijke gevoeligheden bij het integreren van nieuwe projecten of programma’s. Kwaliteit en veiligheid staan altijd hoog in het vaandel bij bestuursadviseurs.

Maar wat doet een bestuursadviseur gedurende een werkdag? Werkzaamheden van een bestuursadviseur kunnen onder andere zijn:

  • Adviseren bij complexe en politiek gevoelige onderwerpen of op het gebied van kwaliteit en veiligheid.
  • Ontwikkelen van beleid en strategie.
  • Opstellen van kwaliteitsplannen, verbeterplannen en rapportages.
  • Contact onderhouden met samenwerkingspartners of andere interessante relaties.
  • Ondersteunen bij het opstellen van beleidsstukken.
  • Commissies en projectgroepen leiden.

Waar kun je werken als bestuursadviseur?

Als je zoekt naar vacatures voor bestuursadviseurs zie je al snel dat je verschillende kanten op kunt. Er worden bestuursadviseurs gevraagd bij de overheid, bijvoorbeeld bij gemeenten om wethouders te ondersteunen. Maar ook bij Non-profitorganisaties, zorginstellingen en mkb-bedrijven. Overal waar beleid en strategie van belang is zou je aan de slag kunnen, maar de meeste bestuursadviseurs werken bij de overheid.

Opleidingen waarmee je bestuursadviseur kunt worden

Bestuursadviseurs werken en denken vaak op WO-niveau. Meestal hebben ze al langere tijd gewerkt als beleidsmedewerker, projectleider, HR-adviseur, programmamanager verandermanager of een soortgelijke functie en zijn van daaruit doorgegroeid. Met bijvoorbeeld een HBO Bachelor Bestuurskunde of Master Bestuurskunde leg je een stevige basis om bestuursadviseur te worden. Heb je al een soortgelijke opleiding gevolgd, dan kun je er ook voor kiezen om je kennis en vaardigheden te vergroten door middel van een programma of training. Bijvoorbeeld met de training Bestuursadviseur of HBO Bestuurskunde Advanced.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.